Vrtić Igre za djecu 23. veljače 2021.

Uz ove slikovnice najmlađi će zavoljeti, a roditelji ponoviti osnove fizike

Foto: Privatni album/Karina Šiždrak
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fizika za djecu serija je slikovnica koja male znatiželjnike od treće godine jednostavnim jezikom i ilustracijama uvodi u svijet fizike i njezinih osnovnih pojmova.

Kad razmišljaš o fizici, prvo pomisliš na profesora ili znanstvenika koji radi složene formule ili crta bilješke na papiru, ali fizika je u osnovi najosnovnija tema koja je djeci beskrajno fascinantna, dostupna i relevantna.

Djeca su po prirodi fizičari. Dok se igraju u parku i skaču s raznih sprava za igranje, dok se ljuljaju na granama drveća ili ruše toranj od kockica, kroz svijet uče o svijetu. Jer sve oko nas je fizika. Ali kako mališanima to sve objasniti? Pogotovo ako i samim roditeljima fizika (kao i meni) nije jača strana? 

Možda te zanima... Zašto je dobro za dijete da vam je kuća puna knjiga? Školarci

Fizika je znanost koja plaši mnoge, a upravo nam je ona potrebna da razumijemo svijet oko sebe. Kako bi djeca od malena shvatila da fizika nije bauk, a da znanost može biti igra, dr. sc. Nikola Poljak napravio je serijal slikovnica “Fizika za djecu”  u izdanju Školske knjige.

Slikovnice nisu teške za razumjeti, svemu pristupaju kroz igru, uspoređuju zakone fizike s malinama, čili papričicama, listom i naravno jabukom. One daju odgovor na stotine pitanja koja djeca imaju, a roditelji neće trebati surfati bespućima interneta u potrazi za što jednostavnijim objašnjenjem i odgovorom. Abeceda fizike, mehanika, toplina, optika i nuklearna fizika. To je pet tema kojima se bave slikovnice. 

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Abeceda fizike savršen je uvod čak i za najmlađe fizičare! Od atoma do žarišta, 30 fizikalnih koncepata za svako slovo abecede. Što je to atom? Kako nastaje duga? Što je gravitacija? Što je potres? Svako slovo abecede ima sliku, slovo, riječ i opis. jednostavnim jezikom objašnjen je svaki fizikalni pojam da ga djeca mogu razumjeti.

Nuklearna fizika kroz priču o malini daje jednostavan uvod u načela nuklearne fizike. Djeca, a i odrasli naučit će što su atomske jezgre i od čega se sastoje. Malina simbolizira središte atoma i kroz svijet nuklearne fizike vodi nas na zabavan i jednostavan način. 

 | Author: Privatni album/Karina Šiždrak Foto: Privatni album/Karina Šiždrak

S Optikom, djecu će upoznati list. U slikovnici će naučiti razliku između refleksije i apsorpcije svjetlosti na predmetima te uvidjeti zašto su oboje nužni za stvaranje prekrasnih pojava. 

Zašto nam je vruće ili hladno? Kako se prenosi toplina? Uz pomoć čili papričice djeca će se upoznati s načelima termodinamike u slikovnici Toplina.

Mehanika uvodi male i velike čitatelje u Newtonove zakone gibanja. Djeca će jabuka naučiti sve o masi, ubrzanju, sili gravitacije i još o mnogo čemu.

 | Author: Privatni album/Karina Šiždrak Foto: Privatni album/Karina Šiždrak

Fizika nije bauk. Ako i je i ti ne razumiješ ove slikovnice će ti itekako pomoći. Dok svojim mališanima otkrivaš prirodne zakone i ti ćeš se prisjetiti osnova funkcioniranja svega što nas okružuje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.