Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. svibnja 2013.

Čemu se smiju dvogodišnjaci?

dječak drži bananu na uhu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U dobi od oko dvije godine djeca počinju raditi neobične i smiješne stvari kako bi zabavila sebe i svoje roditelje, što je važan korak u razvoju duhovitosti

Nakon prvog rođendana djeca se počinju pretvarati i koristiti neku stvar kao da je nešto drugo. Nije svaka igra pretvaranja humor, ali je ta nova sposobnost pretvaranja ono što djetetu omogućuje stvaranje humora, objašnjava američki psiholog Paul McGhee, stručnjak za humor i smijeh.

Pretvaranje da je neka stvar nešto drugo

U drugoj godini dijete će početi stavljati zdjelu, pelenu ili krpu na svoju ili vašu glavu, kao da je šešir, koristiti bilo koji tanki dugački predmet kao da je četkica za zube, ili držeći na uhu cipelu ili žlicu govoriti "Halo, halo". Ova vrsta humora najčešće se može vidjeti kod djece stare između godine dana i tri, četiri ili pet godina.

Kako iz svog iskustva opisuje McGhee, njegov sin u dobi od 26 mjeseci nije želio da mu mijenjaju pelenu pa je rekao "Neću novu pelenu, daj kaseti novu pelenu", stavio videokasetu na pelenu i smijao se.

Dok mu je sin imao 20 mjeseci, prije spavanja ga je nasmijavao tako da bi njegove hlačice stavio sebi na glavu kao kapu. Kad bi ih skinuo, sin bi mu brzo vratio hlačice i sa smješkom tražio da ih vrati na glavu.

Klasični primjer ove faze u razvoju humora McGhee je, navodi, kod svog sina primijetio kad je imao dvije godine. Dječak je stavio cipele na ruke i rekao: "Gle, obukao sam cipele". Pritom se nije smijao, ali mu se na licu pojavio vragoljast osmijeh kao izraz ponosa na svoju pronicljivost.

Nazivanje stvari krivim imenom

Dok se i dalje zabavlja korištenjem stvari na "krivi" način, jezični razvoj u dobi od dvije do tri ili četiri godine otvara djetetu nove mogućnosti za stvaranje humora. Nakon druge godine djeca počnu zapitkivati "Što je to? Što je to?", uzbuđena shvaćanjem da svaka stvar ima ime i željna saznati ga.

Budući da im je urođen poriv da se igraju sa svim svojim novim vještinama, samo je pitanje vremena kada će se početi igrati s imenima stvari. A to rade tako da stvari nazivaju krivim imenima.

Ovu vrstu humora mogli biste primijetiti kada od djeteta zatražite da vam pokaže gdje mu je nos. Iako ste vi u toj igri uvijek pokazivali one dijelove lica ili tijela koje ste imenovali, doći će dan kada će na vašu uputu "Pokaži mi svoj nos", dijete s nestašnim smiješkom pokazati svoje uho. Bez obzira hoće li se pritome smijati, ovo će mu sigurno biti zabavno.

Jednom kada dijete shvati kako je urnebesno smiješno nazvati nešto krivim imenom, na red može doći bilo koja stvar ili osoba. Kad vidi mačku, reći će pas; umjesto mama, reći će tata; tatu će zvati svojim imenom, i tako dalje. I pritom će se sjajno zabavljati. Vi mu se bez ustručavanja pridružite i uživajte zajedno s njim.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.