Vrtić Igre za djecu 02. svibnja 2013.

Igra s brojevima za dvogodišnjake

dijete igra brojevi igranje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zajednička izrada kutija s brojevima, a onda i njihovo gađanje loptom, vašem će djetetu pružiti puno zabave i uzbuđenja, a usput postaviti temelje za razvoj matematičke inteligencije

Vi ste se u školi mučili s matematikom, a sada kad ste odrasli mučite se s kreditima? Pitate se možda ima li načina da svoje dijete usmjerite u svijet brojeva ranije, s više ljubavi i s boljim rezultatima za čitav život. Probajte to kroz ovu malu, kratku i slatku igru s brojevima:

Iskoristite kutije od cipela, oblijepite svaki kartončić u jednu svjetlu boju (žutu, rozu, svjetlo plavu, svjetlo zelenu). Na svaku nalijepite ili napišite veliki crveni broj 1, 2 ili 3. Broj treba biti velik skoro onoliko koliko je široka i dugačka kutija.

Kutije možete izraditi zajedničkim snagama tako da na primjer zamolite dijete da vam dodaje jednu po jednu kutiju, ili da vam doda papir za zamatanje kutije ili za slova. Svaki put se zahvalite djetetu, recite doslovno: "Hvala!" i osmjehnite mu se, to je najvažniji dio igre i zajedničkog druženja.

Svaku fazu izrade objašnjavajte riječima: "Sada ćemo zalijepiti broj jedan na ovu kutiju, na ovu ćemo zalijepiti broj dva, a na ovu broj tri. Vidiš, svaka kutija ima svoj broj. Ova ima jedan, ova ima dva, ova ima broj tri." Probajte sada sve brže i brže izgovarati i dotaknuti svaku kutiju s brojem sve brže i brže, tako brzo da vam se na kraju spetlja jezik, i ruka, pa slobodno prasnite u smijeh.

Sportska matematika

Nakon izrade kutija i brojeva, od ostataka kartona i papira napravite loptu od papira ili uzmite neku mekanu krpenu loptu (mekanu zato da vam po stanu dijete ne bi sve porazbijalo). Postavite kutije u jednu ravninu, a s loptom pokušajte pogoditi i srušiti jednu od kutija. Prvo vi da pokažete kako se igra, pa nastavlja dijete.

Ovom igrom dijete će vježbati preciznost, koordinaciju pokreta, a onako usput će pogađati i prepoznavati brojeve. Ako dijete promaši, probajte davati upute tipa: "Stani dalje/bliže, lijevo/desno, bacaj odozdo prema gore, ili pukni loptu s nogom, jače, slabije...!".

Važno je da dijete ne ispravljate nego da ga usmjeravate i nahvalite za svaki pokušaj, a svaki pogodak slavite ko da ste na nekoj sportskoj utakmici kad je vaša ekipa zabila gol!  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.