Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. srpnja 2023.

Savjeti stručnjaka: Kako i kada odviknuti dijete od pelena?

odvikavanje od pelena
Foto: Shutterstock ; Kada i kako odviknuti dijete od pelena?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Idealno vrijeme za odvikavanje od pelena je između 18 i 24 mjeseca, no treba poštovati njihov tempo i pratiti znakove koje ti dijete daje govoreći da je spremno na 'izazak' iz pelena

Ljeto je idealno vrijeme za odviknuti dijete od pelena, no za većinu roditelja taj proces rijetko prođe bez muke. Najčešće je riječ o pokušajima i odustajanjima do pogodnijeg trenutka. Iako roditelji nakon prvotnog neuspjeha smatraju da dijete nije još spremno, pedijatrica dr. Giovana Armano kaže da su djeca najčešće spremna na odvikavanje od pelena između 18 i 24 mjeseca.

"Kad se ta dob poklopi s ljetom, mogućnost da se dijete odvikne od pelene još je sigurnija. Dijete se neće prehladiti, a i odjeća se lakše skine pa dijete može brže naučiti i da se samo skine i ode na WC", pojašnjava dr. Armano.

Možda te zanima... 7 znakova da dijete još nije spremno za skidanje pelena Vrtić

Kada započeti s odvikavanjem od pelena?

I iz iskustva pedijatra dr. Milivoja Jovančevića upravo je ljetni period vrijeme kada se dijete najlakše skida iz pelene. Pedijatar Jovančević objašnjava kako se odvikavanje od pelena najčešće događa spontano, a problemi su češći ako je riječ o prvom, odnosno jedinom djetetu, s time da se i pojavom jednokratnih pelena pomaknulo vrijeme odvikavanja.

"Činjenica je da je, od kada se koriste jednokratne pelene i dijete nema osjećaj nelagode i neugode kada su pelene pune, pomaknuto vrijeme kada dijete ostaje bez pelene. U pravilu dijete prvo počinje kontrolirati nevoljno ispuštanje stolice i mokraće tijekom dana, dakle danju ne nosi pelene, a dosta dugo još nakon toga, negdje do školske dobi možda ima problema s kontrolom otpuštanja mokraće noću", objašnjava dr. Jovančević.

Jedan od pokazatelja spremnosti su i znakovi koje dijete daje, a na roditeljima je da te znakove prate. Obrati pažnju zna li dijete imenovati vršenje nužde, zna li nakon toga reći da je piškilo i da pelena tijekom noći ostane suha.

Također, jedan od znakova da je dijete spremno je i taj da ne odbija ponuđenu kahlicu, da pelena tijekom dana bude suha barem dva sata, kao i da dijete zna i može pratiti jednostavne upute.

"Ipak, proces odvikavanja od pelena je individualan te se ne treba brinuti ako se ne uspije prvog ljeta (kad dijete ima između 18 i 24 mjeseca), ali treba nastaviti pokušavati. Obično do treće godine većina djece bude bez pelena. Nakon četvrte godine dijete bi, barem preko dana, trebalo biti bez pelene. Često se dešava da djeca ne mogu noću bez pelene iako tijekom dana nemaju problema. Ako se to nastavi, treba se javiti pedijatru", objašnjava dr. Armano. 

Ovo 13 znakova koji pokazuju da je dijete spremno za odvikavanje od pelena.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ne treba forsirati i raditi pritisak

Pedijatrica ističe i kako dijete ne treba forsirati puno prije 18 mjeseci, iako se ponekad i ranije može stvoriti navika.

"U procesu skidanja pelena nikako se ne smije koriti ili kažnjavati dijete ako mu ‘pobjegne’. Treba jako puno strpljenja, pažnje i vremena. Nije dobro stavljati pelenu ponovno nakon što je dijete već počelo kontrolirati stolicu i mokraću, jer ga to zbunjuje pa se proces može produljiti. Svakako trebaju i svi koji čuvaju dijete (bake, tete u vrtiću...) istodobno biti uključeni u proces skidanja pelena", pojasnila je dr. Armano. 

Naime, različito postupanje može samo zbuniti dijete. Stoga, ako krenu s odvikavanjem od pelena, roditelji i svi ostali moraju biti ustrajni.

Možda te zanima... Kako smo dijete odviknuli od pelena bez tute? Roditelji

Kako odviknuti dijete od pelena?

Roditelji  često čine pogrešku uspoređujući svoje dijete s drugima. Svako dijete ima svoj ritam koji treba poštovati. Počne li se s odvikavanjem kad je dijete na to spremno, proces može biti završen za sedam do deset dana. Jedan od važnijih savjeta za roditelje je da ne prisiljavaju dijete da sjedi na kahlici ako ne obavi nuždu u pet minuta.

Roditelji često čine pogrešku i pale djeci crtiće pa obavljanje nužde bude nesvjesno, što je potpuno beskorisno u procesu odvikavanja. Kahlicu treba nositi sa sobom i kad se ide negdje izvan kuće jer se dijete može lako zbuniti ako se stalno prekida proces.

Naoružaj se strpljenjem te pripremi puno gaćica i rezervne odjeće, jer nezgode će se događati. Noćnu pelenu ne treba micati prije nego što ona ostane suha nekoliko noći zaredom. Pedijatri savjetuju roditeljima i da ostanu pozitivni te pohvale svaki uspjeh, a neuspjeh prihvate kao dio učenja. Također treba biti nježan i pozitivan prema djetetu, dati si vremena i ne očekivati da će odmah shvatiti što se od njega traži.

Možda te zanima... 8 Montessori fraza koje mogu pomoći u odvikavanju od pelena Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.