Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. srpnja 2017.

Ljeto je idealno doba za odvikavanje od pelena

kahlica dijete mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako se vaše dijete ne uspijeva priviknuti na kahlicu ili je odbija, sigurno ste se pitali jeste li ga u pravom trenutku počeli odvikavati od pelena

Kao i kod hodanja i prvih riječi, i odvikavanje od pelena je individualna stvar i ne treba se čuditi ako djetetu za to treba dosta vremena. Čak i kada vaš mališan počne kontrolirati svoje fiziološke potrebe, bit ć situacija kada će se unerediti u gaćicama, a takve "nezgode" se obično događaju kada je dijete prehlađeno, pospano ili uznemireno.

I djevojčice i dječaci ovu promjenu usvajaju otprilike jednako i nema pravila da li se jedni ili drugi lakše ili brže adaptiraju. Iako biste vi vjerojatno željeli da se što prije riješite dosadnog mijenjanja pelena i presvlačenja, znajte da od vas u velikoj mjeri ovisi kada će doći taj dan.

tuta Možda te zanima... Kako odvikavanje od pelena može biti zabavno iskustvo? Vrtić

Dijete s 18 mjeseci počinje stjecati kontrolu nad refleksima, i to je neko optimalno vrijeme kada treba početi s odvikavanjem od pelena. Međutim, već oko devetog mjeseca, kada beba već čvrsto i stabilno sjedi, roditelji je mogu stavljati na kahlicu. Najbolje je to činiti ujutro i navečer, dati bebi za to vrijeme igračku u ruke i, ako je moguće, ostaviti je da sjedi sve dok ne piški. Kako biste osigurali mogućnost da će beba "obaviti" nešto na tuti, bilo bi dobro da je stavljate samo poslije spavanja, jer tada obično nastupa trenutak za pražnjenje i beba tako stječe ritam.

Iako neki roditelji već sa šest mjeseci žele pokušati s uvođenjem kahlice, ipak ne bi trebalo žuriti s ovim prije devetog mjeseca. Kako dijete raste, na kahlicu ga treba stavljati sve češće, a već kada progovori i počne komunicirati, ono će vam moći i samo reći kada mu se piški. Obično oko treće godine djeca potpuno skinu pelene, ali ne treba praviti paniku, ako se to tada ne dogodi. Dajte im vremena do pete godine, a ukoliko dijete i tada ne uspijeva kontrolirati svoje fiziološke potrebe, treba ispitati da li se možda radi o nekoj urinarnoj infekciji ili eventualno nekoj anomaliji.

tuta djeca Možda te zanima... Kako i kada odviknuti dijete od pelena? Vrtić

 

Strpljenje je saveznik

Mnogi pedijatri se slažu da ovu novinu u životu djeteta treba uvoditi postupno. To znači da ukoliko dijete ne nosi pelene u kući, tijekom dužih boravaka vani treba je imati na sebi ili ako je nije nosilo tijekom dana, staviti je noću. Tako ćete situacije u kojima se pomokri ili pokaka u gaćice svesti na minimum. Međutim, to znači i da trebate biti strpljivi i dosljedni.

Točno je da je ljeto najbolje doba godine za odvikavanje, jer tada ne postoji rizik od prehlada, ako se dijete upiški ili ako šeta samo u gaćicama. Uopće, sezona godišnjih odmora je idealna za ovu promjenu u životu vašeg djeteta, jer su roditelji tada opušteniji, imaju više vremena za dijete, što znači da mogu češće tijekom dana stavljati ga na kahlicu, smireno reagirati ako dijete neće sjediti na njoj ili ako se nesmotreno upiški na plaži.

tuta odvikavanje od pelena Možda te zanima... Kada je dijete stvarno spremno za odvikavanje od pelena? Vrtić

Vrlo je važno da se uvođenje kahlice u djetetove navike provodi bez prisile i nervoze. Djeci treba objasniti zašto sjede na tuti, motivirati ih tako što ćete im za to vrijeme nečim držati pažnju i dati im vremena da se na nju naviknu. Ukoliko dijete odbija sjesti na kahlicu, to nije razlog da odustanete. Danas postoje mnogi načini za to u vidu glazbenih kahlica ili adaptera za WC-školjku. Ima dosta djece kojoj je od sjedenja na tuti mnogo zanimljivije da se popnu na pravu školjku, "kao veliki".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.