Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. siječnja 2020.

Noćno mokrenje kod djece: uzroci i liječenje

dijete, dječak, krevet
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Noćno mokrenje ili enureza je nehotično mokrenje u krevet za vrijeme sna djeteta u doba kad bi već trebala biti postignuta kontrola mokrenja, a to je oko pet godina, piše Iva Palčić, dr.med, specijalist pedijatrijske nefrologije

Noćno mokrenje (enureza) je čest poremećaj u dječjoj dobi koji narušava kvalitetu života djeteta kao i cijele obitelji. Nekad se smatralo da je noćno mokrenje u djece uzrokovano psihičkim problemima. Novije studije pak pokazuju da je enureza uzrok, a ne posljedica psiholoških problema u životu djeteta. Djeca se osjećaju različito od svojih vršnjaka, osjećaju ljutnju, stid, promjenljivog su raspoloženja, ne mogu sudjelovati u uobičajenim aktivnostima poput školskih izleta, maturalnih putovanja ili kampiranja.

15-20 posto petogodišnjaka mokri u krevet

Danas se zna da je noćno mokrenje multifaktorijalni problem uzrokovan prvenstveno nesrazmjerom između noćnog stvaranja mokraće i funkcionalnog kapaciteta mokraćnog mjehura, što je obično udruženo sa čvrstim snom djeteta. 

Da se radi o nemalom problemu govori i činjenica da čak 15-20% djece u dobi od 5 godina mokri u krevet. Stoga u današnje vrijeme problem treba otkriti, o njemu treba otvoreno razgovarati, podučiti djecu i roditelje i potaknuti liječnike da odbace stav čekanja i promatranja te da poduzmu sve što je u njihovoj moći u skladu sa današnjim učinkovitim načinima liječenja, kako bi svako dijete koje pati od noćnog mokrenja postalo suho i sretno.

Navikavanje na kahlicu Možda te zanima... Česte uroinfekcije kod djece mogu biti simptom ove bolesti Vrtić

Primarna i sekundarna enureza

Noćno mokrenje ili enureza je nehotično mokrenje u krevet za vrijeme sna djeteta u doba bi već trebala biti postignuta kontrola mokrenja, a to je oko pet godina. Kod enureze razlikujemo primarnu od sekundarne i monosimptomatsku od ne-monosimptomatske enureze. 

Primarna noćna enureza je kada dijete nije nikada postiglo suhoću u kontinuitetu dulju od 6 mjeseci, dok o sekundarnoj noćnoj enurezi govorimo kada je postojao period suhoće dulji od 6 mjeseci nakon čega je dijete ponovo počelo mokriti u krevet. 

Za djecu koja imaju samo noću enurezu bez istovremenih simptoma poremećaja funkcije mjehura tijekom dana u vidu hitnosti i bjegova urina kaže se da imaju monosimptomatsku enurezu, dok za onu koja imaju i druge simptome kažemo da imaju ne-monosimptomatsku noćnu enurezu.

Dijete se ne može probuditi noću

Kako bi dijete noću bilo suho potrebna je uredna funkcija regulacije stvaranja mokraće, normalna funkcija mokraćnog mjehura te sposobnost da se dijete probudi kod osjećaja punog mjehura.

U regulaciji stvaranja urina sudjeluje više hormonskih sustava od kojih je najvažniji ADH (antidiuretski hormon) koji se stvara u hipofizi i u većoj se količini luči noću. U slučaju kada je količina izlučenog hormona noću preniska, stvara se više mokraće što premašuje kapacitet mjehura koji ne može zadržati toliku količinu mokraće i dijete se pomokri u krevet. 

djevojčica curica spavanje krevet noć Možda te zanima... Što napraviti kad 7-godišnjakinja tijekom noći mokri u krevet? Školarci

S druge strane neka djeca imaju smanjeni funkcijski kapacitet mjehura za dob i pojačanu aktivnost mišića mjehura (detruzora) noću, a njihova funkcija mjehura danju može biti poremećena ili potpuno uredna. Ta djeca često mokre u krevet i više puta tijekom noći. 

U oba slučaja i kod pretjerane produkcije urina kao i kod smanjenog kapaciteta mjehura tj. pojačane aktivnosti detruzora noću, postoji visok prag buđenja. Kada je mjehur pun ili dođe tijekom noći do kontrakcije detruzora kod zdravih osoba dolazi do buđenja, no djeca koja imaju enurezu se teško bude, roditelji često navode da ih je nemoguće probuditi, a kada ih probude ujutro se toga ne sjećaju.

Nasljedna u velikom postotku

Također se odavno zna da kod primarne noćne enureze postoji jaka genetska predispozicija. Rizik da će dijete mokriti noću ako je mokrio jedan roditelj iznosi 45%, a ako su mokrila oba roditelja čak 75%. 

Kao dodatni rizici za enurezu navode se i opstipacija jer prepunjeno crijevo vrši pritisak na mjehur i dovodi do hiperreaktivnosti detruzora te hrkanje i apneja u snu zbog visokog praga buđenja uslijed ometenog sna. 

Kako se dijagnosticira?

Kod svakog djeteta koje noću mokri u krevet najvažnije je uzeti detaljnu anamnezu i napraviti dobar fizikalni pregled. Roditelje je bitno pitati o učestalosti i količini mokrenja noću, broju mokrih epizoda tijekom noći i budi li se dijete nakon što se pomokri. No jednako je važno saznati ima li dijete po danu učestalo mokrenje uz hitnost i bjegove urina, o navikama pijenja tijekom dana kao i redovitosti stolice i postojanja bijega stolice. Bitne su nam informacije i koliko dugo dijete spava, da li hrče, da li je do sada imalo infekcije mokraćnog sustava ili neke druge bolesti.

dijete, krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod fizikalnog pregleda djeteta koje ima enurezu moramo pogledati trbuh, spolovilo i lumbosakralni dio leđa gdje nas nepravilna glutealna brazda, hiperpigmentacije, dlakavost i slično mogu uputiti u znakove skrivenog neurološkog deficita kao uzroka smetnji s mokrenjem. Također je važan pregled i tetivni refleksi donjih ekstremiteta.

Nakon anamneze i fizikalnog pregleda bitan je nalaz urina i urinokulture koji nas može uputiti na uroinfekciju ili glukozuriju koja se javlja kod dijabetesa čiji prvi simptom može biti noćno mokrenje. 

Dnevnik pijenja i mokrenja

Dnevnik pijenja i mokrenja koji roditelji vode tijekom 48 sati daje nam uvid u vrstu i količinu tekućine koju dijete pije kao i vremena kada je pije. Na temelju toga možemo dobiti puno dragocjenih informacija o nepravilnostima čijim ispravljanjem se može smanjiti  broj mokrih noći. U dnevniku se također bilježi broj i količina mokrenja tijekom dana kao i količina mokrenja noću iz čega dobivamo informacije o funkcijskom kapacitetu mokraćnog mjehura kao i prisutnosti noćnog prekomjernog mokrenja (poliurije) u djeteta.

dječak spavanje san krevet Možda te zanima... Trogodišnjak često mokri u krevet, što napraviti? Vrtić

Funkcijski kapacitet je maksimalni volumen mokraće koji se zabilježi tijekom dana koji uspoređujemo s normalama za dob djeteta za koje postoje posebne formule kako bi utvrdili da li je uredan, smanjen ili povećan.  Za dijete kažemo da ima noću poliuriju ako je noćno lučenje urina za 30% veće od funkcijskog kapaciteta mjehura. 

Kod djeteta s noćnim mokrenjem, a koje ima i dnevne simptoma potreban je i ultrazvučni pregled bubrega i mokraćnog mjehura i  mikciometrija (uroflow) što je pretraga kojom gledamo preko krivulje mokrenja je li akt mokrenja uredan.

Kako izgleda liječenje?

Danas se u liječenju enureze preporučuju dezmopresin-sintetski analog antidiuretskog hormona  i enureza alarm. Mehanizam djelovanja dezmopresina je primarno da smanji volumen urina ispod vrijednosti funkcijskog kapaciteta kako bi dijete ostalo suho. Prema novim saznanjima dezmopresin djeluje i na proces buđenja koji olakšava kada je mjehur pun te sprečavanje kontrakcija mjehura tijekom noći. Primjenjuje se u obliku topivih tableta koje stavljamo djetetu pod jezik neposredno pred spavanje. 

Enureza alarm aparat sastoji se od detektora vlažnosti koji se smjesti u djetetovu pidžamu i alarma koji proizvodi snažan zvučni signal čim se detektor vlažnosti aktivira. Buđenjem djeteta u trenutku enureze dijete se nauči prepoznati trenutak kada mora mokriti i počinje se samo buditi prije nego se pomokri ili prespava noć sa punim mjehurom.

Svakako je uz jedan od ta dva načina specifičnog liječenja bitno provoditi i opće mjere gdje podrazumijevamo smanjiti količinu tekućine i hrane koja djeluje podražajno na lučenje mokraće upravo pred spavanje te svakako mokriti pred spavanje
U djece sa slabim odgovorom na terapiju može se pokušati kombiniramo liječenje dezmopresinom i enureza alarm aparatom, a kod djece koja imaju mali funkcijski kapacitet mjehura i sumnju na noćnu hiperreaktivnost detruzora kombinirano liječenje dezmopresinom i antikolinergicima. 

pelene, tuta, dijete Možda te zanima... Oprez, upale mokraćnog sustava često su bez simptoma Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.