Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. lipnja 2019.

Odvikavanje od pelena: Što kad dijete odbija kahlicu?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Djeca u pravilu ne vole sjediti na tuti jer im je to dosadno i odlazak na wc doživljavaju kao prekid u igri. Roditelji ili djedovi i bake, preko ljeta često djecu puštaju da budu gola kad se igraju vani. A to je njima jako zgodno jer ne moraju prekidati igru, skidati se ili pak odlaziti na određeno mjesto gdje se obavlja nužda, već to mogu obaviti usput dok se zabavljaju', kaže edukatorica Iva Brčić

Ako si krenula u avanturu odvikavanja djeteta od pelena, možda će tvom mališanu zahod biti zadnje mjesto na kojem želi kakati. Zašto je nekim mališanima obavljanje nužde na svježem zraku privlačnije od kahlice ili zahoda?

'Kada su vani, ne osjećaju pritisak da to moraju obaviti u određeno vrijeme na određenom mjestu'

Pitali smo našu stručnjakinju Ivu Brčić, certificiranu edukatoricu programa Najsretnija beba, da nam objasni ovaj problem. "Roditelji ili djedovi i bake, preko ljeta često djecu puštaju da budu gola kad se igraju vani. A to je njima jako zgodno jer ne moraju prekidati igru, skidati se ili pak odlaziti na određeno mjesto gdje se obavlja nužda, već to mogu obaviti usput dok se zabavljaju", objašnjava edukatorica te dodaje da će djeca, ako mogu birati - uvijek odabrati obavljati nuždu na lakši i zanimljiviji način.

"Djeca u pravilu ne vole sjediti na tuti jer im je to dosadno i odlazak na wc doživljavaju kao prekid u igri ili njima nekoj zabavnoj aktivnosti. Kada su vani, ona i ne osjećaju pritisak da to moraju obaviti u određeno vrijeme na određenom mjestu, te nema grđenja ako to naprave negdje drugdje. U zatvorenom prostoru, ona moraju napraviti nuždu na određenom mjestu, dok ih netko promatra i iščekuje uspješan rezultat nakon sjedenja na tuti", govori i ističe kako to kod mališana često izaziva strah od neuspjeha i pritisak da nikoga ne razočaraju. 

tuta odvikavanje od pelena Možda te zanima... Kada je dijete stvarno spremno za odvikavanje od pelena? Vrtić

Kupaonica - bojište?

"Neka djeca imaju strah od korištenja zahoda zbog glasnog mlaza vode koji izbija iz zahodske školjke", objašnjava pedijatrica Dianah Lake. Psihoterapeutkinja Fran Walsh otišla je korak dalje objašnjavajući da se neki dječaci boje koristiti zahod zbog nesvjesnog straha da će izgubiti spolni organ. "Puštanje vode stvara tjeskobu od trajnog gubitka. Radi se o nesvjesnom strahu od kastracije koji stvara tjeskobu", tvrdi psihoterapeutkinja. 

Zašto dijete pokazuje 'pišu' u javnosti?

S druge strane, stručnjakinja za roditeljstvo, Janet Lansbury, vjeruje kako je kupaonica često genijalno mjesto na kojem djeca mogu primijeniti kontrolu. "Kada imamo neki dnevni red, posebno kad se radi o nečemu što naše dijete kontrolira (poput svojih tjelesnih funkcija), ono si ne može pomoći nego potisnuti to."

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Problem s izrazima 'veliki dečko' i 'velika curica'

Ona također ističe kako ta odgovornost odlazi s korištenjem zahoda ili kahlice - a izrazi poput "Sada si veliki dečko ili velika curica", mogu zabrinuti neku djecu

"Problem s 'velikim dječacima' je da ne dobivaju toliko brige kao 'mali dječaci' ili 'bebe'. Biti veliki dečko ili velika curica, odnosno odrastanje dolazi s puno dobitaka, ali i gubitaka, a ne postići nešto što se od njih očekuje može biti uzrok za sram", govori psihoterapeutkinja i savjetuje roditeljima da zamijene riječi poput 'pametno' ili jednostavno nagrade ponašanje verbalno, koristeći riječi poput: "Bravo, kakao/la si u kahlicu danas!"

Možda te zanima... Zašto ova mama ne vjeruje u učenje djeteta na kahlicu? Vrtić

I dok su ovo dosta duboko ukorijenjeni razlozi za izbjegavanje kupaonice, možda postoje i neki drugi razlozi zbog kojih vaše dijete preferira kakati 'u prirodi'. Stručnjaci vjeruju kako je jedan od razloga opuštenost. Svježi zrak i trčkaranje potiču protok krvi i pokretnost sustava. I prije nego trepnete, vaš mališan obavlja nuždu u cvijeću. Ili se možda radi o tome da djeca zaborave svoje brige i strahove kada su vani i jednostavno rade ono što im dolazi prirodno.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pedijatar Edward Christophersen napisao je knjigu o odvikavanju od pelena koja se bavi upravo ovakvim problemima. On naglašava kako je uobičajeno da djeca izbjegavaju korištenje kahlice ili zahoda što može voditi tome da radije obavljaju nuždu na privatnijim mjestima u prirodi, kao primjerice, iza drveta. 

Dr. Christopherson govori kako je jedno od petero djece izloženo takvom odbijanju korištenja kahlice ili zahoda te da je to odbijanje uobičajenije kod djece koja se skrivaju dok obavljaju veliku nuždu u pelenama jer u tom slučaju djeca misle kako je velika nužda nešto 'loše' što se treba odvijati u privatnosti

kahlica dijete mama Možda te zanima... Ljeto je idealno doba za odvikavanje od pelena Vrtić

U svakom slučaju, ako je vaše dijete sklono obavljanju nužde na svježem zraku - budite pozitivni, strpljivi i izbjegavajte korištenje riječi poput 'tiskaj' ili 'guraj'. Neka vas dijete vodi. Nastavite s poticanjem nužde u zatvorenim prostorima i razgovarajte s liječnikom ako obavljanje nužde isključivo vani postane navika. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.