Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. kolovoza 2018.

Kako pomoći djetetu da 'preživi' prvu noć bez vas?

mama, dijete, djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je vaše dijete vjerojatno već prespavalo u drugoj kući kad ste bili u posjeti rodbini ili na odmoru, to nije isto kao kada ga ostavite samog da prespava kod vaših roditelja ili prijatelja

Ako dijete želi ostati kod bake nije loša ideja da to iskoristite kao mali ispit za njegovu samostalnost. Inače, što duže odgađate ovakav korak, mališanu će biti sve teže odvojiti se od vas.

djevojčica Možda te zanima... Kada je dijete spremno ostati samo kod kuće? Školarci
  • Pripremite ga pričom o tome da će prespavati u drugoj kući, kao i o tome što će tamo raditi. Kada ga odvedete, pozdravite se uz osmijeh i ponašajte se opušteno. Nemojte govorite stvari poput: "Nije to ništa strašno. Prespavat ćeš kod bake samo jednom", jer ćete samo naglasiti važnost onoga što predstoji.
  • Odaberite osobu koju vaše dijete dobro poznaje i u čijem društvu uživa. Također, dopustite mu da ponese omiljene igračke i knjige.  
  • Jedna noć u tuđoj kući sasvim je dovoljna za prvi samostalan izlet.
  • Pridržavanje uobičajenog rituala odlaska na spavanje stvorit će dojam da se sve odvija kao kod kuće. Međutim, ako je dijete uznemireno, neće ništa promijeniti ako baka ostane s njim dok ne zaspi. Najvažnije je da ono osjeti sigurnost.
Možda te zanima... Vodič kroz sve faze dječjeg straha od odvajanja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.