Beba 23. veljače 2023.

Ne možeš biti pretjerano oprezan kad je autosjedalica u pitanju! Ova mama to zna

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O važnosti autosjedalica i njihovom ispravnom korištenju već se godinama priča puno glasnije nego ranije. A koliko je to neophodno i koliko to života spašava podsjeti nas povremeno neka priča iz stvarnog života.

Znaš ono kad pomisliš „Ma, idemo samo do vrtića, par minuta, ne mora u autosjedalicu“? To je misao koja ti ne smije pasti na pamet i kojoj ne smiješ pokleknuti. Jer tih nekoliko minuta, ma koliko se činile kratkima, i stavljanje djeteta u autosjedalicu ili ne, mogu značiti razliku između života i smrti tvog djeteta. I ne mislimo da pretjerujemo. Ne pretjeruju niti stručnjaci kad to naglašavaju, ali ipak nas najviše pogodi i to nam osvijesti nečije osobno iskustvo.

Možda te zanima... Kad se djeca smiju voziti bez autosjedalice i na prednjem sjedalu? Vrtić

Jedna je mama iz Memphisa u Tennesseeju, SAD, tako dospjela čak i na naslovnice novina kad je njezina objava o sigurnosti autosjedalica postala viralna. Bilo je to prije nekoliko godina, ali takve vijesti nikad ne zastare. Rebecca Tafaro Boyer podijelila je na Facebooku priču o tome kako je posebna pažnja koju je poklonila kopčanu remenja za autosjedalicu njezine bebe napravila veliku razliku u njihovom životu.

Važnost pravilnog korištenja autosjedalica

U svojoj je objavi ispričala što se točno dogodilo tog dana koji je mogao završiti sasvim drukčije. Bio je to njezin prvi dan povratka na posao s rodiljnog dopusta i nije se mogla tek tako smiriti jer nije bila uz svog sina. Zahtijevala je tako od supruga da joj u porukama piše što se događa, da joj šalje fotografije i slično, kako bi bila u toku i kako bi joj razdvajanje bilo lakše.

Kad je suprug fotografirao dijete u autosjedalici, da pokaže mami da idu nekamo, mama je primijetila da pojas kojim je dijete vezano nije ispravno kopčan, pa je inzistirala da tata popravi pojaseve. Pojasevi su, naime, bili previše labavi, a kopča na prsima bila je prenisko. Napisala je kako je bila sigurna da je muž zakolutao očima prije nego što je zategao autosjedalicu i popravio kopču na prsima.

No, niti 15 minuta kasnije bio joj je itekako zahvalan! Tada ju je ponovno nazvao i rekao „Imali smo sudar. Dobro smo, ali auto je uništen“. Njen suprug i njen sin bili su manje od pet kilometara od doma kada se drugi auto nepropisno uključio u promet. Suprug jednostavno nije imao dovoljno vremena da stane – što se može dogoditi bilo kome. Stisnuo je kočnice pri brzini od gotovo 80 km na sat, ali nije uspio izbjeći sudar.

Dijete je bilo toliko dobro vezano u autosjedalici da se zapravo nije niti probudilo u sudaru. Po svemu sudeći, dijete je osjetilo samo manji trzaj - toliko beznačajan da je mogao nastaviti spavati. Suprug nije prošao baš tako dobro - stopalo mu je slomljeno na tri mjesta, ima tri iščašena prsta, a umalo je završio i na operaciji. „Izgubili smo auto, ali automobili se mogu zamijeniti — moji dečki ne mogu," rekla je mama.

Podsjetnik o sigurnosti autosjedalice

Ova je objava poslužila kao važan podsjetnik svim roditeljima i skrbnicima o sigurnosti autosjedalice, a mama je dodala i neke vlastite savjete: "Sva bi dojenčad trebala biti okrenuta unatrag na stražnjem sjedalu barem do druge godine i udobno pričvršćena pojasom s kopčanjem u 5 točaka u bazi autosjedalice koji se ne pomiče više od 2,5 cm u bilo kojem smjeru."

No, osim tog, ova je mama istaknula važnost pravilnog postupanja sa sjedalicama koje su sudjelovale u sudaru. Ona je djetetovu autosjedalicu, naime, bacila u smeće. Jer upravo tako i kažu upute o sigurnosti u prometu, samo što to većina roditelja ne napravi – prvenstveno zbog financijskih razloga.

Sve informacije o sigurnosti djeteta u prometu, te posebno o autosjedalicama možeš pronaći na stranici www.roda.hr, a njihovim se savjetnicama i savjetnicima možeš javiti i za dodatna pitanja o autosjedalicama. Isto tako, Udruga Roda povremeno organizira u suradnji s MUP-om provjere autosjedalica, pa možeš besplatno dobiti savjet o pravilnom korištenju, montiranju i slično.

A to je nešto s čim se ne želiš kockati!

Možda te zanima... Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.