Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. studenoga 2019.

Što kad se dijete izgubi u gužvi?

Foto: Guliver/Shutterstock ;44 potpuno racionalna razloga zašto trogodišnjaci plaču
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko blagdana Svih Svetih na grobljima je puno ljudi i stvaraju se velike gužve u kojima se dijete lako može odvojiti od roditelja ili odlutati negdje gdje mu je zanimljivije kad njegovi roditelji razgovaraju s drugim odraslima

Roditelji, je li vam se kad dogodilo da ste, u samo trenutak ili dva dok ste se okrenuli, izgubili svoje dijete? Odlazak na bilo koje "prometnije" mjesto, pa čak i dućan u vrijeme gužve može vas odjednom pretvoriti u histeričnu osobu koja među gomilom počinje vrištati i širiti nervozu. Srce vam lupa, i osjećate se kao da ste izgubili dio sebe. Nitko se ne odaziva na njegovo ili njeno ime, i vama već naviru suze. Obuzima vas onaj beznadan osjećaj i pomišljate sve najgore.

Probajte na info pultu, možda ga je netko tamo odveo - reći će vam dobrodušni prolaznici koje i tako nije previše briga. Kao "mogli ste dijete bolje paziti". Između ostalog, "kako ga tako puštate da slobodno trčkara uokolo". No to se može dogoditi bilo kome, kako majci ili ocu, tako i baki i djedu, dadilji...

Možda te zanima... Bi li tvoje dijete otišlo sa strancem iz parka? Vrtić

Ako ste te sreće da dijete nije daleko otišlo, vjerojatno će mu to biti lekcija koju će dugo pamtiti. Većina djece stajat će skamenjena od straha kada shvate da nema nikog starijeg pored sebe. Ako je dijete malo i jedva priča, situacija koja za njega nije nimalo ugodna, možda će uzrokovati to da nijednom prolazniku ne želi ili ne zna reći svoje ili vaše ime jer vas doziva s mama ili tata. A kamoli da zna izdiktirati broj telefona. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što napraviti i kako pripremiti dijete da se snađe u takvoj situaciji, otkrila je jedna majka na svom blogu Messymotherhood

"Ostani gdje jesi"

Ako se dijete izgubi, ali zna da ste negdje u blizini, naučite ga da se "smrzne" na mjestu gdje je, u trenutku kad shvati da vas nema. Podsjetite ga da će vaša prva reakcija biti da ga potražite, stoga treba samo ostati gdje je.

"Pronađi pomagača"

Najbolja osoba koju vaše dijete mora potražiti je druga majka s djecom. Policajci nisu uvijek tu, a gdje god se okrenete, bit će neka mama. Velika većina ih je i više nego spremna pomoći izgubljenom djetetu.

Možda te zanima... 5 pravila sigurnosti koja bi svi četverogodišnjaci trebali znati Vrtić

"Reci nešto"

Kad se dijete izgubi, vjerojatno je stvarno uplašeno i uznemireno. Dakle, važno je da zna što reći toj dobroj majci koju su našli. Naučite ga da kaže nešto jednostavno poput "Izgubio/la sam se" ili "Ne mogu naći svoju mamu".

"Koji je moj broj telefona?"

Važno je da dijete zna imena i brojeve telefona svojih roditelja ili skrbnika. Ovakve podatke može lako zapamtiti u pjesmici, a uvijek bi bilo dobro imati podatke koje dijete nosi u džepu, za svaki slučaj. Čak i ako dijete vaš telefonski broj zna napamet, možda je situacija toliko nepoznata da ga ne može izreći...

Izgleda prilično jednostavno, ali...

Ove lekcije nisu nešto što ćete s djetetom proći samo jednom, već ćete ih stalno morati na to podsjećati. Ako vam se tako nešto dogodilo, razgovarajte i nekoliko puta. Podsjećajte ih i na ova pravila prije nego što idete na neko javno mjesto gdje bi se moglo izgubiti.

beba, dijete, strah Možda te zanima... Čega se djeca najviše boje? Najčešći strahovi po dobi i kako im pomoći Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.