Vrtić Igre za djecu 27. kolovoza 2016.

Nestašni mališani na putovanjima - noćna mora roditelja i turista

putovanje djeca avion
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje koje je provela zračna luka Gatwick pokazalo je što najviše smeta roditeljima kad putuju s djecom i kako se drugi putnici odnose prema njima

Glasna djeca na ljetovanjima su noćna mora svakog putnika, čak i svojih roditelja, a u petini slučajeva očevi i majke požele da nisu napustili kuću, pokazala je studija koju je proveo Gatwick aerodrom u Londonu. Oko 1.000 Britanaca upitano je o svom iskustvu putovanja s djecom, kako bi se otkrili glavni uzroci stresa na obiteljskim ljetovanjima, prenio je Reuters.

Na putu s najmlađima: Kako sebi i mališanima olakšati putovanje

Više od polovice ispitanih je kazalo da se osjeća loše kada njihova djeca plaču ili se loše ponašaju na putovanjima, a četvero od 10 ispitanika je reklo da ih najviše izluđuju drugi turisti. Suputnici su u četvrtini slučaja zamolili roditelje s glasnom djecom da se pomaknu, a svakom desetom ispitaniku je otvoreno rečeno da utiša svoje dijete.

Originalan poklon putnicima u avionu koji su sjedili pored 18-mjesečnih blizanki

Čak 62 posto ispitanika je priznalo da se najviše plaši da će njihovo dijete plakati ili biti nemirno u avionu. "Obiteljski odmori trebali bi pružiti mogućnost roditeljima da provedu kvalitetno vrijeme s djecom i zabave se, ali kao što je ova studija pokazala, brige često mogu tome stati na put", izjavila je autorica bloga za roditelje "English Mum", Becky Vigins.

Što ponijeti na ljetovanje s bebom?

Ona smatra da stres čini još većim osjećaj krivnje te je najbolje da se roditelji dobro pripreme i uzmu u ozbir sve moguće rizike prije nego što krenu na put. Vigins savjetuje roditelje da putovanje s djecom promatraju kao avanturu, da njihove ruksake napune interesantnim stvarima (bojicama, bojankama, omiljenim knjigama) i da ne žure da se prvi ukrcaju u avion, nego da daju djeci malo slobode prije nego što uđu.

Čim je avion krenuo, Marku se počelo kakati!

Poželjno je, preporuča Vigins, rasporediti važne stvari u različite torbe za slučaj da se neka izgubi, provjeriti jesu li tu svi potrebni dokumenti, a kada se putuje s malom djecom uvijek je neophodna torba za hitne slučajeve, s mokrim i papirnatim maramicama, rezervnom odjećom.

"I na kraju odvojite dovoljno vremena da dođete na aerodrom i odmorite se od prometne gužve prije nego što poletite ka željenoj destinaciji", poručila je roditeljima Vigins.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.