Školarci Škola 17. prosinca 2017.

Izračunajte idealno vrijeme za odlazak u krevet!

dječak spava dijete sat
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novi kalkulator dječjeg sna računa točno vrijeme za odlazak na spavanje idealno za vaše dijete, ovisno o njegovoj dobi i vremenu kada se mora probuditi, i nudi nekoliko termina među kojima možete birati

Koje je najbolje vrijeme za odlazak na spavanje? Ako stavite dijete u krevet prerano, dugo će se žaliti da ne može zaspati, a ako ga pustite predugo budnoga, velike su šanse da će se premoriti i zbog toga opet neće moći zaspati. 

Novi kalkulator dječjeg sna, baziran na znanosti o spavanju, računa točno vrijeme za odlazak na spavanje idealno za vaše dijete - ovisno o njegovoj dobi i vremenu kada se mora probuditi.

spavanje dijete spava Možda te zanima... Koliko je djetetu potrebno sna? Beba

Kalkulator u obzir uzima cikluse spavanja i pomoći će vam da "naštimate" buđenje djeteta u razdoblju između ciklusa, jer ako ga morate buditi iz dubokog sna, buđenje će biti teže i dijete će biti umornije i lošije raspoloženo tijekom cijelog dana. Primjerice, za četverogodišnjaka, jedan ciklus traje oko pola sata.

Najbolje vrijeme za vaše dijete

Autori kalkulatora ističu da bi roditelji trebali imati na umu da neka djeca trebaju 12 ili više sati sna svake noći, a drugima je dovoljno i manje. Također, većini djece potrebno je oko 14 minuta da utonu u san i to je uračunato u rezultate koje daje kalkulator. 

Zgodno je što vam kalkulator nudi nekoliko idealnih termina za odlazak na spavanje pa možete odabrati ono vrijeme koje će najbolje odgovarati potrebama vašeg djeteta, ovisno o tome je li spavalica ili mu ne treba puno sna.

beba, krevetić Možda te zanima... Je li ovo jedina točna tablica spavanja za djecu? Beba

Certificirana savjetnica za spavanje Lucy Shrimpton objasnila je logiku u pozadini ovog kalkulatora: "Kolika god bila duljina spavanja, vrijeme buđenja koje neće omesti duboki san, osigurava najbolji početak dana."

Tako bi, primjerice, četverogodišnje dijete koje se treba probuditi u 7 ujutro, trebalo u krevet ići u 17:46, 18:16, 18:46, 19:16 ili u 19:46 sati, u skladu s ciklusom spavanja od 30 minuta.

No sedmogodišnjak koji se budi u isto vrijeme, na spavanje bi trebao ići u 19:56, 20:46 ili u 21:36 sati, jer njegovi ciklusi spavanja traju oko 50 minuta

Isprobajte kalkulator dječjeg sna, a u komentarima nam napišite što mislite o rezultatima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.