Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 895 prikaza 14. listopada 2016.

Dvije riječi koje ne smijete siliti djecu da kažu

djevojčica djevojčice svađa razgovor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prisiljavanje djece da se ispričaju kad to ne žele i ne misle nije dobra ideja, tvrdi dječja psihologinja Laura Markham, koja nudi i savjete što napraviti umjesto prisline isprike

Većina roditelja se ipak miješa u dječje svađe. Pogotovo kad jedno dijete uzme 'na pik' drugo i ne želi mu vratiti autić, lutku ili ga jednostavno verbalno provocira. Prva reakcija roditelja je : "Prestani to raditi/Vrati mu igračku". I nakon uvodnog dijela, uvijek uslijede dvije riječi: "Ispričaj se":

Djeca često poslušaju i kažu "oprosti mi", iako ih ne misle. Ispričaju se, ali potpuno neuvjerljivo. 'Obave' to, samo da kako bi udovoljili roditeljima

Laura Markham, dječja psihologinja i autorica knjige "Peaceful Parent, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise

dječak ljutnja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Friends For Life", tvrdi da takve prisilne isprike čine više štete nego koristi.  

Ako pitate djecu što misle o njima, prvi će vam reći da su besmislene: "Kad sam ljut, ne volim se ispričavati. To me još više razljuti", "Ne volim kad mi se brat ispričava nakon što ga roditelji natjeraju, jer se tad ponaša kao da to uopće ne misli. Samo se ponovno naljutim", "Ako se ispričavaš, a to ne misliš, to je laganje".

Tjerajući dijete da kaže "oprosti mi" učite ga krivu lekciju, ali niti ne rješavate problem. "Desetljeća istraživanja o romantičnim vezama pokazala su da kad se jedna osoba iz para osjeća prisiljenom ispričati prije nego je on/ona spreman, ne pomaže u rješavanju problema u vezi. Vjerujemo da je to istina i za djecu u odnosima s prijateljima i braćom i sestrama", rekla je Laura Markham za Yahoo Parenting

Ponudila je i savjete što napraviti:

1. Pričekajte da ljutnja prođe

Ako vaše dijete predloži ispriku, slušajte njegov glas. Ako još zvuči ljuto, jasno recite da ne želite da se ispriča dok to stvarno neće i misliti. 

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

2. Usredotočite se na komunikaciju, a ne ritual isprike

Pomognite djeci u izražavanju svojih želja i potreba, naučite kako da slušaju druge i neka ponovo što su njihovi prijatelji ili braća i sestre rekli. To će ubrzati proces 'liječenje' njihovih sukoba na dubljoj razini.

Kako naučiti dijete dijeliti i pomagati drugima?

3. Potičite ih da sami rješavaju stvari

Ohrabrite ga da samo pronađe način kako 'popraviti' situaciju. Možete mu predložiti da napiše pismo isprike, popravi potrganu igračku... Recite mu da vjerujete da će samo doći do rješenja koja je prava stvar za napraviti. 

Naučite dijete samostalno razmišljati

4. Budite im primjer

Djeca uče od roditelja. prema tome, na vama je da se potrudite da i vaše isprike budu iskrene i da i vi sami ne govorite "oprosti mi" kad to ne mislite. 

Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.