Beba Zdravlje i njega bebe 09. svibnja 2019.

Nova metoda za uspavljivanje bebe: Odgovorna metoda

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji imaju svoje "provjerene" načine uspavljivanja bebe. Najbolja metoda je ono koja ti najviše pomaže, ali studije ukazuju na to da kontrolirano plakanje dovodi da beba brže zaspi i manje se budi tijekom noći. No, unatoč djelotvornosti, mnogi roditelji smatraju da to nije za njih

Mama, znamo koliko može biti stresno uspavljivanje bebe. Čini se da, bez obzira na to što radiš, tvoje novorođenče se neće smiriti. Proces je tako iscrpljujući. Pokušavamo sve što stručnjaci za bebe, naši prijatelji i obitelj i internet sugeriraju. Toliko je mnogo pristupa. Postoji puno metoda, od uspavljivanja na rukama pa do one kontroliranog plakanja.

Najučinkovitiji rituali uspavljivanja za bolji san 

Svaka obitelj ima svoju metodu koja radi, a neki roditelji usvajaju metode malo od jednih, malo od drugih roditelja. Općenito, najbolja metoda je ono koja ti najviše pomaže, ali studije ukazuju na to da kontrolirano plakanje dovodi da beba brže zaspi i manje se budi tijekom noći. No, unatoč djelotvornosti, mnogi roditelji smatraju da to nije za njih.

Možda te zanima... 'Cry it out': Zašto je ova metoda uspavljivanja kontroverzna Beba

Prema Sydney Morning Heraldu, ankete su otkrile da većina roditelja - oko 70 posto - ne žele započeti ili nastaviti kontrolirani plač i traže alternativne načine kako bi svoju djecu uspavali.

Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu

Tzv. 'na pola puta' trening spavanja

"Već 40 godina roditelji govore kako ne žele uspavljivati djecu kontroliranim plakanjem, ne sviđa im se, ali ne žele slušati", ispričala je za Sydney morning Herald profesorica Sarah Blunden, ravnateljica Australskog centra za obrazovanje . Kako bi se riješila potreba za alternativnim tehnikama, Blunden je razvila odgovornu, 'ne-ignoriranje' metodu koju naziva "na pola puta" trening spavanja.

Prema Heraldu, Blundenova se tehnika temelji na neuroznanosti mijenjanja ponašanja, gdje je osobi potrebno određeno vrijeme da oblikuje novi uzorak razmišljanja ili djelovanja. Sa Blundenovim pristupom, roditelji polako oduzimaju nešto što njihova mala osoba povezuje sa zasipavanjem, kao što je maženje, dojenje ili slušanje maminog glasa.

Možda te zanima... 'Moja beba budila se preko 10 puta noću, sada roditeljima pomažem kod spavanja djece' Beba

"Ovom metodom podučavamo kako desenzibilizirati ponašanje i zamijeniti ga manje intenzivnim ponašanjem", kaže. "Isprva će plakati, ali će na kraju stvoriti novu neuronsku vezu  mozgu - i novo naučeno ponašanje. Tada možemo prijeći na sljedeću promjenu."

Blunden, klinički psiholog i istraživač, provela je pilot istraživanje koje pokazuje da njezina tehnika dovodi do manje plakanja, te potiče bolju vezu između majke i bebe koje ima pozitivne emocionalne i fizičke posljedice.

Možda te zanima... Dobronamjerni savjeti za uspavljivanje beba koje ne trebaš slušati Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.