Vrtić Prehrana djeteta 06. svibnja 2018.

Što napraviti kad dijete ne želi žvakati hranu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama je zabrinuta jer djevojčica samo guta hranu pa se boji opasnosti od gušenja. Naša pedijatrica Alemka Jaklin Kekez savjetuje što učiniti

Imam kćer staru 14 mjeseci i imamo problem sa žvakanjem hrane. Curica ima dva zuba, od početka dohrane sam joj miksala hranu, sada zadnja tri i pol mjeseca drobim joj vilicom tako da ipak ostanu komadići, no ona to samo proguta. Davala sam joj kekse za bebe u ruku, no u tri navrata je otkinula komad skoro 2 cm i gutala, i naravno davila se. Od tada joj se ne usudim davati nešto u ruku kao npr. keks da sama žvače. Molim neki savjet, što i kako napraviti?

Dajte joj sitno nasjeckanu - kosanu hranu ili zdrobljenu vilicom. Znači usitniti onoliko koliko treba da može sigurno jesti, a da se ne zagrcne. Očito joj treba više da savlada tehniku žvakanja. To će postepeno doći. Nemojte davati krupnije komade koji joj mogu izazvati gušenje. Ona se mora postepeno privikavati i vježbati žvakaće mišiće i koordinaciju.

Možda te zanima... 28 sigurnih i ukusnih namirnica koje beba može jesti rukama Beba

Postoje i centri gdje se može educirati o tehnikama kako potaknuti bolje žvakanje, ali za to još ima vremena, 14 mjeseci je još niska dob i nije patologija ako još dobro ne žvače.

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.