Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. rujna 2015.

Dijete od 20 mjeseci ne priča i ne jede krutu hranu

djevojčica curica dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

kako prepoznati radi li se o normalnom razvojnom kašnjenju govora i zašto je odbijanje hrane česta pojava u djece mlađe od 3 godine, odgovara logopedica Sonja Jovančević

Imam curicu od 20 mjeseci koja inače dobro napreduje, ali imam dva problema. Prvo: ne govori. Do sad nije rekla ni jednu normalnu riječ. S 8 mjeseci je počela govoriti mama, ali unazad dva mjeseca je i to prestala. Tata nikad nije rekla. Zna brbljati, ali to su sve samo slogovi i nije konkretna riječ. Inače se trudimo pričati s njom; ja kao majka sam dosta povezana s njom. S tatom nije u nekom odnosu. Razumije sve što joj se kaže i sluša. Ne znam je li vrijeme da reagiram i odem s njom odgovarajućem doktoru. Drugi problem je u tome što ne jede krutu hranu. Jede sve, ali kašasto. Uopće ju ne zanima hrana u krutom obliku. Kad joj ju nudim ne želi ni probat, drži usta čvrsto zatvorena. Ne znam kako ju nagovoriti da jede krutu hranu i trebam li zbog toga potražiti pomoć?

U tom periodu razvoja govora i jezika dijete je u intenzivnoj fazi razvoja jezika, što znači da je normalno da vas dijete razumije većinu vremena, ali da fizički to još ne može izgovoriti. Svakako bi bilo potrebno otići na pregled kod logopeda, kako bi se utvrdilo radi li se samo o normalnom razvojnom kašnjenju (neka djeca progovore i sa dvije godine) ili se radi o nečem drugom. 

Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

djevojčica curica dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Odbijanje krute hrane ili hrane grublje teksture (sadrži krupnije komadiće) je relativno česta pojava u djece mlađih od 3 godine. Jedan dio te djece ima poteškoće s gutanjem ovakve hrane (zagrcavaju se ili imaju nagon na povraćanje) i tada treba vrlo postupno povećavati teksturu hrane (povećavati krupnoću djelića krute hrane) do veličine koju mogu savladati bez smetnji. Ipak, najčešće je riječ o emocionalnoj "igri" između djeteta i roditelja. Ovdje će pomoći ako prestanete tome pridavati značaj i oboružate se strpljenjem.

Dijete neće kašice, želi samo majčino mlijeko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.