Lazanje volimo u svakom obliku. Priprema je jednostavna, baš nalik na onu kada pripremate klasične lazanje, a okusi su neodoljivo dobri. Kremasti bešamel i puno sira začinit će lazanje na najbolji mogući način
Sastojci za lazanje:
Umak:
- 1 litra kravljeg mlijeka (3.3% masti)
- 1 crveni luk
- 2 lovorova lista
- muškatni oraščić
- 75 grama slanog maslaca
- 75 grama bijelog pšeničnog brašna
- 125 grama punomasne goude
- 35 grama parmezana
- sol
- papar
Ostalo:
- 500 grama blitve
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 2 režanja češnjaka
- 450 grama tijesta za lazanje
- 25 grama slanog maslaca
Priprema:
1. Za umak pomiješajte mlijeko, luk i lovorov list u loncu na umjerenoj vatri. Neka zakuha pa maknite s vatre i ostavite sa strane 20 minuta. Ocijedite tako da ostane samo tekućina.
2. Otopite maslac u tavi pa dodajte brašno i pržite minutu, dvije. Maknite s vatre i dodajte pola ocijeđenog mlijeka pa miješajte pet minuta. Vratite na vatru i ulijte ostatak mlijeka. Malo promiješajte pa maknite s vatre. Dodajte ribanoga muškatnog oraščića i sireve pa miješajte dok se ne otope. Začinite solju i paprom. Ugrijte pećnicu na 200°C.
3. Narežite blitvu i ostavite sa strane. Trećinu listova blitve blanširajte u posoljenoj vodi pa isperite pod mlazom hladne vode. Ocijedite i ostavite sa strane. Ugrijte ulje u tavi te dodajte luk, češnjak i ostatak blitve. Pržite pet minuta dok luk ne omekša.
4. Namastite lim za pečenje pa poredajte listove za lazanje tako da prekriju dno. Preko stavite trećinu listova blitve, trećinu smjese s lukom i isto toliko bešamela. Nastavite redati listove i nadjev dok sve ne potrošite. Po površini natrgajte maslac. Pecite 25-30 minuta i poslužite.