Školarci Prehrana školarca 21. kolovoza 2013.

Zbog čega nam se djeca debljaju?

dijete, pomfrit
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nutricionist dr. sc. Ignac Kulier upozorava kako su tinejdžeri pretili zbog fast fooda i gaziranih napitaka, a mala djeca su preuhranjena radi pogrešnog izbora namirnica, odnosno sve se više troše one najjeftinije poput krumpira i kruha

Djeca iz socijalno ugroženih obitelji vjerojatno će biti pretila već kao desetogodišnjaci, pokazalo je istraživanje koje je proveo australski Institut za istraživanje djece Murdoch. Studija je provedena na gotovo 4.000 djece, a znanstvenici su ispitanike počeli pratiti već u dobi od četiri godine pa sve do deset ili 11 godina starosti.

Proučavajući rezultate dobivene u studiji istraživači su došli do zaključka da je prosječni indeks tjelesne mase (BMI) značajno viši kod djece iz slabijeg socioekonomske obitelji, a BMI je kod te djece bio veći od prosjeka već u dobi od četiri ili pet godina. Znanstvenici su otkrili i kako se kod djeca, koja su debela ili pretila već u predškolskoj dobi, bilježi i veći rast težine i kasnije u djetinjstvu.

Kakva je situacija u Hrvatskoj, odnosno imaju li i kod nas i u kojoj mjeri djeca problema s pretilošću, pitali smo nutricionista dr. sc. Ignaca Kuliera.

Odgovornost prehrambenih lanaca

"Hrvatski Zavod za javno zdravstvo nedavno je objavio podatke koji zabrinjavaju. Naime, oko 60 posto populacije ima pretjeranu tjelesnu težinu. Kad se radi o djeci, oko 12 posto pučkoškolaca ima povećanu tjelesnu težinu, a više od 5 posto ih je pretilo. Što se tiče najmanjeg uzrasta, 2.6 posto dojenčadi i 2.3 posto male dječice je preuhranjeno", kaže dr. sc. Kulier.

Ističe kako je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da se broj pretilih osoba u Europskoj uniji utrostručio te da je pretilost uzrok smrti u 10 do 12 posto slučajeva. Što se tiče Hrvatske, mi smo na neslavnoj ljestvici zemalja s pretilim stanovništvom zauzeli zabrinjavajuće peto mjesto, a nutricionist smatra kako je razlog tome nedostatak sustavnih mjera prevencije, boljeg edukacijskog sustava i to od osnovne škole, i većeg angažmana roditelja. No, odgovornost snose i prehrambeni lanci.

Troše se jeftine namirnice

"Nagli ulaz velikih prehrambenih lanaca u Hrvatsku iz temelja je promijenio prehrambene navike jer se kupuje sve gotovo u celofanskim vrećicama, a na zelenu tržnicu malo tko ide. Taj sam proces nazvao 'amerikanizacija' prehrane. On se nastavlja i neminovno vuče zdravstvene posljedice", objašnjava dr. sc. Kulier. 

Nutricionist nastavlja kako su najčešći uzroci pretilosti kod tinejdžera fast food, snack food te gazirani napici poput coca cole, a manja djeca najčešće su preuhranjena radi pogrešnog izbora namirnica.

"Naime, namirnice su skupe i sve više se troše one najjeftinije poput krumpira i kruha, a to za posljedicu ima stalno povećani kalorijski unos", zaključuje dr. sc. Kulier.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.