Vrtić Prehrana djeteta 21. svibnja 2013.

Koje su namirnice zabranjene za djecu s dijabetesom?

pržena hrana nezdrava prehrana masna hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak ni slatkiši nisu zabranjeni, mogući su u umjerenim količinama, a u prehrani se mogu koristiti i različiti zamjenski zaslađivači

Kod djece koja boluju od dijabetesa, neovisno o tome radi li se o tipu 1 ili 2, posebno je važno paziti na pravilnu prehranu, s tri glavna obroka i dva međuobroka dnevno. Prehrana mora biti bogata vlaknima i ugljikohidratima. Pri vrhu kvalitetne piramide prehrane svakako su zeleno povrće, mliječni proizvodi, grah i različite grahorice, tuna, losos, bobičasto voće.

Slatkiši nisu zabranjeni, mogući su u umjerenim količinama. U prehrani se mogu koristiti i različiti zamjenski zaslađivači. Da bi motivirali pacijente na pravilnu prehranu, dijabetolozi ističu kako nema zabranjene hrane.

Ipak, treba naglasiti da je dobro izbjegavati prženu i pohanu hranu, slatka, obojena gazirana pića, bijeli kruh i peciva, teške kolače, masno meso, jela s teškim zaprškama.

Dvije porcije integralnih žitarica dnevno

O zabranjenim namirnicama Eva Pavić, mr. spec.sigurnosti i kvalitete hrane pri KBC Zagreb kaže:

"Važan prioritet za hranu i planiranje obroka je ukupna količina ugljikohidrata koju osobe s dijabetesom odabiru za obrok ili užinu. Dnevni unos od dvije porcije integralnih žitarica smanjuje rizik oboljenja od šećerne bolesti. Postoji znatan broj namirnica koje pomažu u snižavaju razina šećera u krvi. Naravno treba ih konzumirati u preporučenim količinama po jedinici serviranja, ali svakako da budu češće na jelovniku. Bogate su antioksidansima, mineralima i vitaminima i prehrambenim vlaknima.

Kod djece koja imaju dijabetes tipa 1, terapija inzulinom mora biti implementirana u svakodnevni život. Važno je uskladiti unos inzulina prije obroka s ukupnim unosom ugljikohidrata. Treba održavati stalan unos ugljikohidrata. Kod planirane tjelesne aktivnosti treba prilagoditi dozu inzulina, a ako je riječ o nekoj neplaniranoj aktivnosti, potreban je dodatan unos ugljikohidrata.

Energijska vrijednost unosa hrane procjenjuje se na osnovu rasta i indeksa tjelesne mase prema dobi, spolu i razini aktivnosti. Kod oboljelih pacijenata od šećerne bolesti tipa 2 preporučuje se smanjiti dnevni energijski unos, unos zasićenih i transmasnih kiselina, kolesterola i soli radi smanjenja opasnosti od kardiovaskularnih bolesti, krvnog tlaka, dislipidemije".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.