Vrtić Prehrana djeteta 15. travnja 2016.

Pustite dijete da samo odredi koliko će pojesti

djevojčica hrana jelo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako djetetu poslužujete veće porcije – više će i pojesti. Ukoliko prepustite djetetu da se samo posluži, ono će htjeti uzeti onoliko koliko odgovara njegovom uzrastu i veličini

Svi roditelji se pitaju koliko dijete treba jesti i je li pojelo dovoljno. Koliko dijete jede ovisi o tome koliko mu dajete. Kada djetetu poslužite dvostruku količinu hrane u odnosu na odgovarajuću količinu za njegov uzrast, ono će pojesti oko 25 posto više hrane, dok će mu se energija povećati za 15 posto. Povećava se veličina djetetovog zalogaja. Drugim riječima, svaki put kada dijete uzme zalogaj stavlja više hrane u usta. Broj zalogaja ostaje isti za isti uzrast. Kada dijete samo odredi svoju porciju, pojede 25 posto manje nego što bi pojelo da ste mu poslužili veću porciju.

Kako roditelji utječu na debljinu djece?

Kod predškolaraca povećanje porcije kao rezultat ima povećan unos hrane, veći nego što je djetetu potrebno, što vodi prekomjernoj težini. Najbolje je dozvoliti djetetu da samo odabere veličinu porcije koju će pojesti. Tada dijete uzima onoliko hrane koliko mu je to potrebno. Izbjegavajte svom djetetu davati previše hrane. Ako je dijete još uvijek gladno, uvijek može tražiti još.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.