Vrtić Prehrana djeteta 26. srpnja 2017.

Zabrinuta mama: Jede li moje dijete previše?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nutricionistica Tena Niseteo objašnjava kako kontrolirati prehranu djeteta i spriječiti pretilost u budućnosti

Imam sina starog 23 mjeseca i obožava jesti. Jede sve: juhe, variva, meso, tjestenine, palačinke, voće, povrće. Često mu moram uskratiti objed (nakon 2 tanjura) jer me strah da se ne prejede. Čokoladu mu dajemo u jako malim količinama. Zanima me kad bih se trebala početi brinuti zbog pretilosti? Ne sjedi pred televizorom, zdravo je dijete, normalno napreduje, ide u vrtić. Kada se trebam početi brinuti hoće li biti debeo ili je to samo faza?  Još bih napomenula da je suprug visok 2 metra i ima 100 kilograma i da je i on volio jesti kad je bio mali. Je li to nasljedno?

Postoji li u vašem slučaju bojazan od pretilosti ne mogu odgovoriti, ne znam djetetovu tjelesnu masu i tjelesnu visinu i tempo kojim je raslo, na kojoj hrani je bio kao dojenče i niz drugih podataka. No, bez obzira na to, ograničavanje jela djetetu dolazi u obzir samo onda kada se uoči prebrz i prevelik prirast na tjelesnoj masi, ali i onda kada vidite da dijete ne jede jer je gladno već zato što mu je fino ili da bude u društvu onoga tko jede te da traži bilo koji izgovor samo da jede.

obitelj fast food Možda te zanima... Kako roditelji utječu na debljinu djece? Školarci

U ovim slučajevima potrebno je djetetu uvesti red i kontrolu u prehranu te mu stvoriti pravilne prehrambene navike, a to znači da smije jesti sve u količinama koje su primjerene dobi. Konačno, sami ćete najbolje znati kad je vašem djetetu dosta i pretjeruje li doista i zaustaviti ga na vrijeme, a ako bi htjeli nešto više i konkretnije, možete se javiti nutricionistu da vam s obzirom na sve parametre napravi dobro izbalansiran jelovnik za dijete. 

djevojčica slatkiši Možda te zanima... Alarm: Sve je više pretile djece! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.