Vrtić Prehrana djeteta 13. ožujka 2016.

Što sve djeca uče kroz zajedničke obiteljske obroke?

obitelj ručak večera
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znate li da ćete zajedničkim obrocima s obitelji potaknuti svoju djecu da ostvaruju bolje rezultate u školi? Evo zašto je važno da okupite svoje najmilije za stolom

Mnoga istraživanja dokazala su da zajednički obroci igraju vrlo značajnu ulogu u psihološkom i emotivnom razvoju najmlađih. Na taj način potiče se komunikacija, interakcija i zbližavanje cijele obitelji, a njezini članovi za stolom imaju priliku podijeliti dojmove iz proteklog dana i kroz smijeh i šalu uživaju u ljubavi koja proizlazi iz njihove povezanosti.

Osim toga, kroz zajedničke obroke najmlađi članovi obitelji uče kako da dijele i misle na druge, kao i kako da se lijepo ponašaju za stolom.

Sretniji su i psihički stabilniji 

Ukoliko klinci pomognu roditeljima u pripremanju obroka, korist je još veća, jer time uče kako uspostaviti ravnotežu između zabave i rada u timu. Djeca koja redovito objeduju u krugu svojih najbližih imaju upola manje šanse da pate od stresa, sretnija su i psihološki stabilna, dok tinejdžeri imaju dvostruko veće šanse za ostvarivanje boljih rezultata u školi.

Zato okupite svoje najmilije oko stola i znajte da je to dobro za cijelu obitelj. Obrok ne mora biti savršen niti obilan, bitno je da ga podijelite i s osmjehom na licu uživate u druženju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.