Robert Horvat, glavni kuhar japanskog restorana Akamaru, otkrio nam je recepte za tri zdrava tradicionalna jela koja zanimljivo izgledaju pa su zbog toga privlačna djeci. Isprobajte ih kod kuće, ili posjetite Akamaru, a u našem nagradnom natječaju darovali smo vam obiteljski ručak u ovom zagrebačkom restoranu!
Japanski restoran Akamaru, otvoren nedavno u centru Zagreba, u Bogovićevoj 3, mogao bi postati novo mjesto za obiteljske izlaske. U velikom prostoru, koji djeluje izvorno japanski, a uz to vrlo toplo i pristupačno, možete isprobati razna tradicionalna jela, gledati uživo spravljanje sushija i jela iz woka te za svoje mališane birati među čak četiri dječja menija. Glavni kuhar Robert Horvat za Klokanicu je otkrio recepte za neka od omiljenih dječjih japanska jela: juhu s povrćem, pohane pileće komadiće i sladoled! Isprobajte ih kod kuće, ili posjetite Akamaru!
Dobitnik japanskog obiteljskog ručka!
Jeste li ikad bili s djetetom u nekom restoranu i kako je bilo? Jedan odgovor na ovo pitanje koji ste ostavili u raspravi ispod članka do utorka 25. ožujka u 11 sati nagradili smo obiteljskim ručkom u restoranu Akamaru! Dobitnica je NADINA, a ona će biti obaviještena i putem e-maila.
U natječaju mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!
Sumashi juha
Sastojci
- 0.3 l voda
- 0.005 kg dashi koncentrata
- 0.020 kg povrća rezanog na tanke rezance (mrkva, daikon, tikvica)
- 0.03 l soja umaka
Priprema
Sve zajedno prokuhati, pazeći da povrće ostane krskavo (živo) i poslužiti.
Tori karaage
Sastojci
- 0,200 kg filea od pilećih prsa
- 0.300 kg japanskih panko mrvica
- 0.1 l vode
- 0.05 kg glatkog brašna
- 0.02 l sezamovog ulja
- 0.01 l soja umaka
Priprema
Pileći file izrezati na veće kocke, pomiješati sa sojom i sezamovim uljem, od brašna i vode napraviti tempuru (pomiješati sastojke da budu gusti kao smjesa za palačinke). Piletinu ubaciti u tempuru i uvaljati u panko mrvice. Pržiti u dubokom ulju do zlatno žute boje.
Matcha sladoled
Sastojci
- 0.20 kg sladoleda od vanilije
- 0.003 kg zelenog čaja u prahu
Priprema
Pomiješati sastojke i vratiti u zamrzivač. Poslužiti u čaši i posipati s ostatkom praha.
"Japanci uvijek gledaju što će dobiti od hrane i kako ona djeluje na zdravlje, a ne koliko će napuniti želudac. Tako primjerice jedu ribu zbog omega-3 masnih kiselina, povrće zbog vitamina, alge zbog minerala. Ne žele predugim kuhanjem uništiti hranu i važno im je da ona što prirodnije izgleda i ima prirodan okus", objašnjava chef Robert Horvat. Bilo bi zanimljivo kad bi i naša djeca usvojila japanske stavove o hrani, zar ne?
A sama japanska jela mogla bi biti privlačna čak i malim izbirljivcima, jer se aranžiranju tanjura pristupa kao izradi umjetničkog djela, pa je u pozadini uvijek nešto što simbolizira planinu, a ispred nje nešto što predstavlja selo ili rijeku. Uz to, gotovo sva japanska jela prilagođena su djeci jer se rade u zalogajima, tako da ih se može jesti štapićima, bez dodatnog rezanja.
U restoranu možete koristiti i klasični pribor za jelo, ali vaša će djeca sasvim sigurno rado probati jesti s drvenim štapićima. Zabava je pritom zajamčena!