Vrtić Prehrana djeteta 29. siječnja 2019.

Imaju li djeca koristi od bezglutenske prehrane?

Dijete i peciva
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istina je kako bezglutenska prehrana ne donosi zdravstvene koristi ako osoba koja je slijedi nema celijakiju, intoleranciju ili alergiju na pšenicu

Roditelji često samoinicijativno iz prehrane svoje djece izbacuju hranu koja sadrži gluten, vjerujući da će na taj način poboljšati zdravlje ili spriječiti razvoj celijakije. Međutim, istina je kako bezglutenska prehrana ne donosi zdravstvene koristi ukoliko osoba koja je slijedi nema celijakiju, intoleranciju ili alergiju na pšenicu.

Znate li iz koje hrane djeca pojedu najviše šećera?

Celijakija i intolerancija na gluten

Za osobe oboljele od celijakije gluten – protein iz pšenice, ječma, raži i zobi izrazito je štetan. Imunološki sustav oboljele osobe reagira burno na gluten, a posljedica učestalih reakcija imuniteta je oštećena sluznica tankog crijeva. Oštećena sluznica može dovesti do mnogih zdravstvenih tegoba poput anemije, usporenog razvoja, gubitka tjelesne mase pa čak i multiple skleroze, osteoporoze, neplodnosti i neuroloških problema.

umorno dijete Možda te zanima... Kako prepoznati anemiju kod djeteta? Vrtić

S druge strane, postoje slučajevi intolerancije na gluten, a da se ne radi o celijakiji. Simptomi takve intolerancije su napuhavanje i vjetrovi, proljev, umor, glavobolja i kožni osip. Iako takva intolerancija nije univerzalno priznata kao poremećaj, iskustveno se pokazalo kako se kvaliteta života mnogim osobama značajno poboljša nakon eliminacije glutena iz prehrane. 

Namirnice koje ne želite na tanjuru svog djeteta

Prednosti i mane bezglutenske prehrane

Bezglutenska prehrana kod osoba koje ne boluju od celijakije može biti korisna ako se u prehranu uvedu brojne druge žitarice poput prosa, heljde, amaranta i kvinoje umjesto pšenice – namirnice koju jedemo puno i često. Međutim, kod zdravih osoba, bezglutenska prehrana ima puno više mana nego prednosti.

Možda te zanima... Začini i žitarice: Kada ih uvesti u dječju prehranu i kako koristiti? Vrtić

Danas su na tržištu prisutni mnogi proizvodi s oznakom bez glutena poput slanih grickalica, keksa i slatkiša koji mogu biti jednako kalorični, masni, slani i slatki poput sličnih glutenskih proizvoda. Također, koristi ovog tipa prehrane nisu potvrđene za djecu s većim rizikom od celijakije, čiji su, primjerice, članovi obitelji oboljeli.

Deset savjeta za pravilnu prehranu djece

Bezglutenska prehrana otežava dijagnozu prikrivajući simptome bolesti. Prehrana celijakičara ne smije sadržavati gluten niti u tragovima pa dugoročno gledano gluten iz liberalnije bezglutenske prehrane može po tiho činiti štetu u crijevima. 

Bezglutensku prehranu često prate povećani troškovi i društvena izolacija pa izbjegavanje glutena zapravo predstavlja nepotreban napor. Manji udio djece, poput one s osjetljivosti na pšenicu, može imati koristi, no prije uvođenja bezglutenske prehrane preporučuje savjetovanje s iskusnim nutricionistima kako bi ta prehrana bila uravnotežena. 

Možda te zanima... Kad je dopušteno uvesti gluten u prehranu beba? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.