Vrtić Prehrana djeteta 25. svibnja 2015.

600 djece naučilo je zašto su važni zdrava hrana i sport

Petica
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Program PETICA - igrom do zdravlja počeo se ove godine provoditi u osam zagrebačkih osnovnih škola te je obuhvatio približno šest stotina učenika drugih razreda, koji su imali pet sati predavanja posvećenih pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti, popraćenih s pet sati radionica iste tematike

"Djecu pokušavamo od rođenja obrazovati o zdravim navikama i zdravoj prehrani. Sada, kada su uključena u PETICU i sama su shvatila zašto je to važno te da naša obitelj nije posebna zato što se zdravo hrani. Program je osvijestio dijete o zdravim navikama i zdravoj prehrani te sam primijetila da je svijest cijele obitelji o zdravlju puno veća. Jako smo zadovoljni programom i djeca ga jako vole i podržavaju", rekla je Andreja Laća, mama učenika OŠ Gustav Krklec, čiji je razred sudjelovao u programu prevencije pretilosti djece školske dobi PETICA - igrom do zdravlja.

Riječ je o javnozdravstvenom programu pokrenutom u sklopu međunarodne mreže programa EPODE International Network, koja se bavi prevencijom pretilosti u djece školske dobi, a kod nas ga provodi Hrvatski liječnički zbor u suradnji sa stručnjacima iz područja nutricionizma i kineziologije, a potporu je dobio i od brojnih institucija.

Petica | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Program je ove godine uvršten u školski kurikul i počeo se provoditi u osam zagrebačkih osnovnih škola te je obuhvatio približno šest stotina učenika drugih razreda, koji su u drugom polugodištu imali pet sati predavanja posvećenih pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti, popraćenih s pet sati radionica iste tematike.

Uključivanje cijele zajednice

Hrvatska se trenutačno nalazi na visokom sedmom mjestu u Europi zbog visoke stope djece školske dobi prekomjerne tjelesne mase, tj. zbog pretile djece. Razlog tome brojni su čimbenici i iz okoline i iz obitelji u kojoj dijete odrasta. Brojna su znanstvena istraživanja potvrdila da je u aktivnostima za suzbijanje pretilosti nužno uključivanje cjelokupne zajednice. Stoga je program PETICA – igrom do zdravlja obuhvatio učitelje, učenike i njihove roditelje, ali i brojne stručnjake koji su aktivno sudjelovali u provedbi programa.

"Program PETICA - igrom do zdravlja kamenčić je u moru javnozdravstvenih aktivnosti u Hrvatskoj, a njegova je snaga jasna i ujednačena metodologija koja se koristi u više od 29 zemalja na trima kontinentima. Rezultati ove pilot-godine ohrabrujući su i pravi su vjetar u leđa za nadolazeću školsku godinu u kojoj je predviđeno širenje na dvostruko više škola te na treće razrede", izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik HLZ-a.

Kretanje je ljudska potreba

Djeci uključenoj u program osigurani su zabavni te interaktivni obrazovni materijali kao i sportski rekviziti kako bi kroz igru savladali znanja potrebna za stvaranje pravilnijih životnih navika. Tijekom deset sati razredne zajednice sa svojim su učiteljicama i učiteljima te studentima Prehrambeno-biotehnološkog i Kineziološkog fakulteta kao i maskotama programa Njumi i Njamijem prošli gradivo koje obuhvaća zdrave životne navike i zdravu prehranu, ali i sportske radionice, tj. satove tjelovježbe.

"U okviru projekta Petica, uz mnoštvo poučnih sadržaja o pravilnoj prehrani, djeca su učila i o dobrobitima tjelesne aktivnosti. Naglasak je bio na aktivnim igrama koje su trebale potaknuti djecu na usvajanje zdrave navike redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima. Posebno nas veseli da su djeca vrlo pozitivno reagirala na cijeli program, što se moglo vidjeti kroz njihov predani angažman na svim radionicama. Za sljedeću godinu pripremamo nove i zanimljive sadržaje kroz koje djecu i roditelje želimo obrazovati da je kretanje jedna od osnovnih ljudskih potreba i da svatko od nas može pronaći tjelesnu aktivnost u kojoj uživa", rekao je prof. Danijel Jurakić s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Sve o zdravoj prehrani

Usto, djeca su sudjelovala na nekoliko zanimljivih događanja – s roditeljima su prisustvovala pripremi zdravog doručka koji je osmislio priznati chef Marijo Čepek; imala su priliku posjetiti eko-imanje Zrno gdje su učili o uzgoju voća i povrća te proizvodnji zdravih prehrambenih proizvoda.

"Uspješnost projekta utvrdili smo kroz vidljive pomake u životnim navikama učenika. Učitelji i roditelji podijelili su s nama bogata iskustva nakon uključivanja u PETICU koja su potvrdila da smo postavili kvalitetne temelje za izgradnju programa u nadolazećoj školskoj godini", izjavila je voditeljica projekta Sara Cobal, mag. nutr.

Male olimipijske igre znanja i sporta

Povodom završetka školske godine, a time i završetka prvog dijela programa, za učenike uključene u PETICU pripremljena je završna svečanost na kojoj su učenici u malim olimpijskim igrama znanja i sporta odmjerili snage u poznavanju zdravih navika, zdravog tanjura te u sportskoj spremi. Svi zajedno zaključili su da im je PETICA jako zanimljiva te da se vesele novim izazovima koji ih čekaju u sklopu programa i u 3. razredu.

Petica | Author: Promo Foto: Promo

"Učenje kroz igru pokazalo se iznimno uspješnim za školarce koji su prošli kroz program, a vrlo smo zadovoljni i odazivom roditelja koje smo uključili kroz interaktivne radionice i društvene mreže. Djeca su se brzo i lako uključila u program, prigrlila su Njumi i Njamija te su rado sudjelovala u svim radionicama i interaktivnim zadacima. Mnogi roditelji i sami su promijenili svoje navike i stavove jer su ih djeca na to potaknula", zaključila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.