Školarci Prehrana školarca 30. travnja 2015.

Zdravi doručak za školarce

Zdravi doručak, Petica
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zdravi doručak organiziran u Osnovnoj školi Matka Laginje i Osnovnim školama Fran Galović te I. Osnovnoj školi Dugave, okupio je više od četiri stotine učenika i njihovih roditelja uključenih u program PETICA - igrom do zdravlja

Cilj Zdravog doručka, organiziranog u sklopu programa PETICA - igrom do zdravlja, bio je pokazati djeci i roditeljima kako od jednostavnih namirnica pripremiti zdrav i ukusan doručak. Za izradu kreativnih recepata te pripremanja Zdravog doručka bio je zadužen chef Mario Čepek, a osim standardnih namirnica koje se nalaze u svakom kućanstvu, koristio je i zdrave sezonske delikatese, poput čimulica (mladih izdanaka kelja) i jagoda koje se mogu pronaći na tržnicama.

Djecu je oduševila francuska pita „quiche“ od integralnog brašna s nadjevom od krem sira i čimulica, Club sendvič s piletinom i rikolom, pjenica od griza s ukuhanim jagodama te domaći jogurt s hrskavim žitaricama, sušenim i sezonskim voćem i medom. Studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta pripremali su zajedno s djecom šarene, ukusne, voćne „smoothy“ napitke, a roditelji i učitelji bili su sretni što se jelo „zeleno“ i zdravo.

Pronađite sva četiri recepta za zdravi doručak koje je osmislio chef Mario Čepek!

Na Zdravom doručku bile su i maskote programa, Njumi i Njami, a donijeli su svježe vijesti iz Zdravigrada i provjerili koliko je gradiva usvojeno tijekom nastavnih satova programa PETICA. Njumi i Njamija je oduševilo bogato znanje koje su djeca pokazala o zdravom tanjuru i zdravim navikama, a nakon toga, igri i veselju nije bilo kraja.

Zabavan poligon za vježbanje

Studenti Kineziološkog fakulteta, suradnici na programu, pripremili su zabavan poligon za vježbanje jer zdrave jutarnje navike uz zdravu prehranu uključuju i tjelovježbu koja, povrh toga, pridonosi dobrom raspoloženju. Tijekom kreativne radionice djeca su usvajala nova znanja, ali i izradila najveći zdravi tanjur na kojem su se našle brojne delicije izvedene raznim tehnikama crtanja.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica projekta izjavila je kako je ugodno iznenađena odazivom djece i roditelja obuhvaćenih projektom. „Ohrabruju nas pozitivni komentari roditelja, učitelja i djece te smo stoga motivirani za osmišljavanje novih kreativnih pristupa ovoj temi za nadolazeću školsku godinu. Usvajanje zdravih navika kroz igru i veselje osnovna je okosnica programa Petica, a taj pristup pokazao se vrlo učinkovitim i za djecu i za roditelje“, zaključila je doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender.

Zdravi doručak prvi je u nizu događanja koja su predviđena tijekom programa PETICA – igrom do zdravlja. Još zabavnih zajedničkih trenutaka slijedi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.