Školarci Prehrana školarca 27. veljače 2015.

Maskote Njumi i Njami kroz igru uče djecu o zdravom životu

Petica
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Program prevencije pretilosti djece školske dobi "Petica - igrom do zdravlja" počeo se provoditi u 2. razredima u osam zagrebačkih osnovnih škola, a vesele maskote programa svojom maštovitom pričom djeci prenose važne informacije o pravilnoj, uravnoteženoj prehrani i važnosti redovite tjelovježbe

U Hrvatskom liječničkom zboru predstavljen je program prevencije pretilosti djece školske dobi "PETICA – igrom do zdravlja" koji se trenutačno provodi u osam odabranih pokusnih osnovnih škola u gradu Zagrebu: u četiri škole u Donjem gradu te četiri škole u Novom Zagrebu. Cilj programa je obrazovati djecu, njihove roditelje i učitelje o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe za pravilan rast i razvoj. Počinje se provoditi u drugim razredima i provodi se sve do četvrtog razreda, a dio je međunarodne mreže EPODE koju čine slični programi u 29 zemalja diljem svijeta te uključuje više od 200 milijuna ljudi. U Hrvatskoj program provodi Hrvatski liječnički zbor u suradnji s brojnim institucijama i priznatim stručnjacima.

Epidemija debljine u dječjoj dobi predstavlja znatan problem koji vodi nastanku brojnih kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, oštećenja vida i bubrega, povišenoga krvnog tlaka, koštano-zglobnih oštećenja te bolesti središnjega živčanog sustava. Upravo mogućnost prevencije debljine u dječjoj dobi, a posljedično i brojnih navedenih zdravstvenih problema, potaknula je Hrvatski liječnički zbor da prihvati vođenje ovog važnog projekta”, izjavio je prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik HLZ-a, predstavljajući program te dodao da se nadaju da će iduće godine obuhvatiti veći broj djece u cijeloj Hrvatskoj

Većina djece nema svakodnevnu tjelesnu aktivnost

Zabrinjavajući su podaci kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravlje, a na koje je ukazao prof. dr. sc. Mirko Koršić: „26,4 posto djece školske dobi ima prekomjernu masu, dok je 11,2 posto pretilo. Na zabrinjavajuće prehrambene navike ukazuje činjenica da svega 56 posto djece svakodnevno doručkuje tijekom radnog tjedna, dok 76 posto djece ne konzumira preporučen unos povrća, a 66 posto preporučen unos voća. Usto, djeca se iznimno malo kreću pa se tako svega 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica svakodnevno bavi tjelesnom aktivnošću u trajanju od preporučenih sat vremena. Dakle, možemo zaključiti da je debljina, koja je već sama po sebi bolest, sveprisutna u hrvatskom društvu". Prof. Koršić dodaje i da debljina skraćuje život i do deset godina, a gore je kad je prisutna od djetinjstva, a i narušava kvalitetu života. Stoga je važno da se u program mora uključiti cijela zajednica jer ako je roditelj neaktivan, ni dijete neće imati tjelesnu aktivnost.

PETICA | Author: Krasnodar Persun Foto: Krasnodar Persun

Brojna su znanstvena istraživanja potvrdila kako je u aktivnosti za suzbijanje pretilosti potrebno uključiti cijelu zajednicu, a program su podržale razne institucije kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo zdravlja. Odobrenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje program je uvršten u redovni kurikulum i provode ga učitelji razredne nastave tijekom satova razredne zajednice i na radionicama sa studentima nutricionizma i kineziologije.

I Grad Zagreb podržava program „PETICA – igrom do zdravlja”, a prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo izjavila je: „Iz perspektive pročelnice, ali i majke jedne osnovnoškolke, primjećujem sve više problema povezanih s prekomjernom težinom i pretilošću u djece i drago mi je što mogu reći da kao zdravstveni djelatnik i kao roditelj iskreno podržavam ovaj program. Program se lako prati te nudi brojne jednostavne i zanimljive preporuke za svaki dan. Jedna od glavnih namjera programa je da djeca i roditelji zajedno ‛otkriju’ koliko je zapravo jednostavno odlučiti se za zdrav život. Međusobna potpora djece i roditelja presudna je da bi naša djeca naučila važnost zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti i prenijela to na svoju djecu. Na kraju krajeva, sve ćemo napraviti za svoju djecu. Napravimo im, za početak, zdrav obrok”.

Veseli i razigrani rekviziti

S obzirom na to da iskustva unutar međunarodne mreže EPODE ukazuju na pozitivne rezultate kada djeca uče kroz igru, program „PETICA” razvio je niz materijala, kreativnih alata i rekvizita za djecu, nastavnike i roditelje.

Petica | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Svi materijali koji se koriste osmišljeni su da potiču učenje kroz igru, razmišljanje, vještine i kreativnost. Učimo djecu kroz igru, a njima je to vrlo blisko i dobro je prihvaćaju, a nama je najbitnije da djeca prihvate program. Vesele maskote programa, Njumi i Njami, dolaze iz Zdravigrada i svojom maštovitom pričom djeci prenose važne informacije o pravilnoj, uravnoteženoj prehrani i važnosti redovite tjelovježbe. Educirani studenti nutricionizma i kineziologije u školama održavaju niz zabavnih radionica tijekom kojih djeca kroz praktičnu nastavu usvajaju dodatna znanja ili vještine. Cilj nam je utjecati i na roditelje, zato smo za njih pripremili brošuru te web site preko kojih ćemo im ponuditi niz jednostavnih i zdravih recepata i savjeta. Za djecu nema dodatnog sadržaja na internetu jer nam je cilj povećati aktivnost, a ne sjedenje ispred računala", zaključila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.