Šljive su zdrave i ukusne. U njima se nalaze manje količine vitamina C, kao i dijetalna vlakna koja pomažu kod zatvora i konstipacije. Slatkoća im dolazi iz prirodnih šećera. Ponekad je teško natjerati djecu da jedu zdravo pa vam donosimo pet recepata za poslastice sa šljivama koji bi vam u tome mogli pomoći
Kolač od cimeta sa šljivama
Sastojci za jedan kalup:
- 250 g omekšalog maslaca
- prstohvat soli
- 1 žlica mljevenog cimeta
- vanilin šećer
- 1 limun
- 100 g šećera u prahu
- 5 žumanjaka
- 5 bjelanjaka
- 100 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- 1 kg očišćenih polovica zrelih šljiva
- 2 žlice komadića badema
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Maslac, začine i ribanu koricu limuna dobro izmiksajte. Postepeno dodajte šećer u prahu i žumanjke. Napravite snijeg od bjelanjaka i šećera, dodajte ga smjesi te lagano umiješajte u brašno. Tijesto rukama formirajte po kalupu, po površini poslažite šljive, pospite bademima i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 35 minuta. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu. Savjet: poslužite uz umak od vanilije.
Recept je preuzet s portala Zdrava Krava
Muffini sa šljivama
Sastojci:
- 200 grama šljiva
- 30 grama listića badema
- 1 prašak za pecivo
- 300 grama bijelog pšeničnog brašna
- 100 grama smeđeg šećera
- 1 mala žlica mljevenog cimeta
- 2 jaja
- 50 grama maslaca
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 10 grama šećera u prahu
Priprema:
Šljive operite, maknite im koštice i nasjecite na komadiće. Dvije šljive narežite na tanke ploške. U prosijano brašno dodajte prašak za pecivo i cimet, na pari otopite maslac i čokoladu za kuhanje, pustite da se ohladi. U otopljenu čokoladu dodajte smeđi šećer, jaja, listiće badema (nekoliko listića ostavite za ukrašavanje), dobro promiješajte. U smjesu dodajte suhe sastojke, dobro promiješajte i na kraju lagano umiješajte šljive. U kalupe za muffine stavite papirnate košarice, napunite košarice pripremljenom smjesom. Na vrh svakog muffina stavite dvije kriške šljive i par listića badema. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 min. Pustite da se kratko ohlade, ukrasite šećerom u prahu i poslužite tople.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Knedle od šljiva
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 2 jaja
- 800 grama bijelog krumpira
- 450 grama pšeničnog bijelog brašna
- 4 žlice suncokretovog ulja
- 100 grama krušnih mrvica
- 500 grama šljiva
- šećer, kristal
- mljeveni cimet
Priprema:
Krumpir ogulite i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ga i dobro izgnječite, dodajte maslac i promiješajte, pustite da se ohladi i potom mu dodajte jaja. Promiješajte i postepeno dodajte brašno, mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Šljive operite, izvadite koštice i pospite ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu. Površinu stola pospite brašnom, tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm i izrežite na veće kvadrate. Zamotajte šljivu u tijesto oblikujući okruglice. U prokuhalu vodu ubacite okruglice i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. U tavu na ugrijano ulje dodajte krušne mrvice i lagano ih popržite. Možete dodati malo cimeta. Servirajte na tanjuru ukrašene prženim krušnim mrvicama i poslužite (toplo ili hladno).
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Brzi džem od šljiva
Sastojci:
- 1 kg šljiva (narezanih na komadiće)
- 3 prstohvata soli
- 1 dcl vode
- 1 - 1 ½ dcl agavinog sirupa (ovisi o kiselosti voća)
- 4 žlice agar agara (prirodna zamjena za želatinu)
Priprema:
Oprane i očišćene šljive stavite kuhati s malo vode, agavinog sirupa, soli i agar agara. Kuhajte ih 10 minuta. Stavite u staklenku, pričekajte da se ohlade i potom zatvorite.
Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Tončike Cukrov
Kompot od šljiva
Sastojci:
- 750 grama šljiva
- 1 litra indijskog čaja
- 5 žlica šećera u prahu
- 0.5 štapića cimeta
Priprema:
Pripremiti litru čaja, oprati šljive, izvaditi koštice pa šljive staviti u posudu. Preliti ih čajem i ostaviti da stoje oko 2-3 sata. Tekućinu preliti u posudu za kuhanje, dodati cimet i šećer u prahu pa kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Ohladiti i staviti u frižider. Servirati hladno. Po želji ukrasiti šlagom.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr