Kroz ciklus radionica Mali kuhari, koje je tijekom školskih praznika u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica vodila naša suradnica, nutricionistica Mirna Trumbetaš, djeca su naučila sama pripremiti različita zdrava i ukusna jela. Mi vam donosimo njihove recepte za večeru!
Ukusno ružičasto mlijeko (za 1 osobu)
Sastojci
- šaka borovnica
- 2 žlice meda
- 1 šalica mlijeka
Priprema
U posudu za miksanje staviti sve sastojke i promiješati štapnim mikserom.
Tabouli salata
Sastojci
- 2 šalice pšeničnog bulgura
- 3 šalice sitno sjeckanog peršina
- ½ sitno sjeckanog luka
- 1 rajčica nasjeckana na kockice
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica limunovog soka ili octa
- 2 režnja češnjaka
- morska sol i papar
Priprema
U zdjelu stavite 2 šalice bulgura i sol po želji te prelijte s 4 šalice kipuće vode ili temeljca, pomiješajte jednom te pustite da stoji 15-20 minuta dok se tekućina ne upije. Spojite sve sastojke i dobro promiješajte. Za bogatiji okus dodajte još maslinova ulja i limunova soka.
Pločice od sezama
Sastojci
- ½ šalice sezamovih sjemenki
- 1 šalica oraha
- 1,5 šalica datulja
- 1,5 šalica grožđica
- 1/8 žličice soli
Priprema
Promiješati sve sastojke mikserom, ne previše da se ne skaše. Razvaljati mješavinu po protvanu na kojem se nalazi masni papir te ostaviti u hladnjaku oko sat vremena. Izrezati na pločice i poslužiti.
Pečene nektarine s jogurtom i medom (za 4 osobe)
Sastojci
- 2 polovice nektarine ili breskve
- sok od pola limuna
- 4 žlice grčkog jogurta
- 1 žlica meda
- 2 žlice nasjeckanih oraha
Priprema
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Staviti nektarine u posudu za pečenje I preliti limunovim sokom. Peći 10-15 minuta ili dok ne potamne. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na nekoliko minuta. Pomiješati jogurt i med te smjesu staviti na svaku nektarinu. Posipati orasima i servirati.