Školarci Prehrana školarca 12. kolovoza 2015.

Ukusna večera za dobar san

borovnice shake smoothie
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kroz ciklus radionica Mali kuhari, koje je tijekom školskih praznika u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica vodila naša suradnica, nutricionistica Mirna Trumbetaš, djeca su naučila sama pripremiti različita zdrava i ukusna jela. Mi vam donosimo njihove recepte za večeru!

borovnice shake smoothie | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ukusno ružičasto mlijeko (za 1 osobu)

Sastojci

  • šaka borovnica
  • 2 žlice meda
  • 1 šalica mlijeka

Priprema

U posudu za miksanje staviti sve sastojke i promiješati štapnim mikserom.

bulgur salata | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tabouli salata

Sastojci

  • 2 šalice pšeničnog bulgura
  • 3 šalice sitno sjeckanog peršina
  • ½ sitno sjeckanog luka
  • 1 rajčica nasjeckana na kockice 
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica limunovog soka ili octa
  • 2 režnja češnjaka
  • morska sol i papar

Priprema

U zdjelu stavite 2 šalice bulgura i sol po želji te prelijte s 4 šalice kipuće vode  ili temeljca, pomiješajte jednom te pustite da stoji 15-20 minuta dok se tekućina ne upije. Spojite sve sastojke i dobro promiješajte. Za bogatiji okus dodajte još maslinova ulja i limunova soka.

granola sezam pločice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pločice od sezama

Sastojci

  • ½ šalice sezamovih sjemenki
  • 1 šalica oraha
  • 1,5 šalica datulja
  • 1,5 šalica grožđica
  • 1/8 žličice soli

Priprema

Promiješati sve sastojke mikserom, ne previše da se ne skaše. Razvaljati mješavinu po protvanu na kojem se nalazi masni papir te ostaviti u hladnjaku oko sat vremena. Izrezati na pločice i poslužiti.

nektarine | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pečene nektarine s jogurtom i medom (za 4 osobe)

Sastojci

  • 2 polovice nektarine ili breskve
  • sok od pola limuna
  • 4 žlice grčkog jogurta
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice nasjeckanih oraha

Priprema

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Staviti nektarine u posudu za pečenje I preliti limunovim sokom. Peći 10-15  minuta ili dok ne potamne. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na nekoliko minuta. Pomiješati jogurt i med te smjesu staviti na svaku nektarinu. Posipati orasima i servirati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.