Native sadržaj Za klince kreativce 21. studenoga 2023.

Priče, bajke i slikovnice: Zašto naši maleni trebaju priče

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

„Reci mi činjenicu i naučit ću. Ispričaj mi istinu i vjerovat ću, ali ispričaj mi priču i ona će živjeti u mome srcu zauvijek.“ (Indijanska poslovica)

Priče su svugdje oko nas, prate nas kroz cijeli život i svi ih slušamo i pričamo. Svi neprestano pričamo priče iz svoga života i dijelimo ih s drugim ljudima. Neki imaju više, a neki manje dara za pričanje priča, ali ono što je sigurno jest da svatko voli ispričati svoju a i poslušati tuđu dobru priču. 

Znate li kako je nekada teško prenijeti djetetu poruku koju želimo da čuje? Često su nestrpljivi ili zaigrani, ali postoji nešto što će ih na čudesan način privući i zaokupiti im cjelokupnu pažnju, a to su priče. Ako gradimo i budimo djetetov interes za priče od samih početaka uvijek ćemo imati taj most kojim ćemo moći doći do njih u trenucima u kojima ćemo im poželjeti prenijeti neku važnu poruku, riješiti poneki problem i pružiti emocionalnu potporu.

U današnjem užurbanom i nepredvidivom ritmu života dijete svakodnevno doživi pregršt situacija koje ne može razumjeti i zato su mu potrebne strukturirane priče koje će pomoći da sebi samome objasni ovaj svijet ali i da sebe bolje razumije, gradi svoju osobnost i urezuje pomalo listu vrednota.  Priče kao da „pospremaju“ djetetove doživljaje svijeta u odgovarajuće „mape“ kako bi mu zbrka svega doživljenog poprimila smisao a time i prenijela djetetu uvjerenje da njegov život ima smisla. Kada to čujemo jasno nam je da nam kroz cijeli život trebaju priče, a ne samo u djetinjstvu…

Moć priča

Priče nas odmaraju od zbrke vremena u kojem se sve odvija istodobno i oduvijek djeluju ljekovito na čovjekovu nutrinu. U teškim trenucima priče nam pomažu rasvijetliti i bolje razumjeti neke vlastite a skrivene dubine. Zvuči čudesno, zar ne? Da, jer priče zaista jesu čudesne! Doživjela sam to puno puta u odgojiteljskoj praksi i koliko god sam toga svjesna uvijek me ponovo iznenadi. Neki problem koji bih bezuspješno pokušavala riješiti s pojedinim djetetom kroz duži period doslovno bi preko noći nestao nakon pogođene i prorađene priče. Znala bih se tada zapitati: pa zar je moguće da je to učinila priča?! Je, moguće je i zahvalna sam na pričama jer ako imate priče tada imate čudesan odgojni alat u rukama.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Pored tog važnog utjecaja na unutarnji razvoj djeteta, priče zasigurno imaju veliku ulogu na području razvoja govora koji je u današnje vrijeme često narušen. Sve je više djece sa siromašnim vokabularom i govornim poteškoćama, a često dođu i do školskih klupa ne savladavši glasovnu analizu i sintezu. Osim poteškoća u govoru, tu su česte i poteškoće u slušanju s razumijevanjem te govornom izražavanju. Sve to možemo poboljšati uronimo li dijete od malena u svijet priča jer jezik se uči slušajući, govoreći i promatrajući. Zato nemojmo dopustiti da moderna vremena istisnu priče na marginu. Ukoliko možemo, uvijek je bolje izabrati pričanje priče od njenog čitanja jer je tu kontakt prisniji i doživljaj priče snažniji. Koju priču odabrati? Onu u koju vjerujete, onu koju vi volite, poznajete i razumijete jer takvu ćete priču najbolje moći prenijeti svom malom slušatelju. 

A što je s bajkama?  

Bajke su najčešće dolazile iz naroda, a zanimljivo je da su bajke iz različitih krajeva svijeta vrlo srodne jer se sve bave temeljnim čovjekovim pitanjima. Izvorno su bajke bile namijenjene odraslima, no ljepota je u tome što mogu biti pričane djeci jer svatko će iz bajke doživjeti onaj sloj koji u tom trenutku može doživjeti. Bajke ne treba analizirati nego dopustiti djeci da dožive u cjelini slike koje im one prenose jer u bajkama ono intelektualno nije odvojeno od osjećajnog baš kao što nije niti u dječjim dubinama. Dopustimo im da što duže rastu u takvom bogatstvu umjesto da potičemo isključivo razvoj intelekta.

Koju slikovnicu odabrati?

Kvalitetna slikovnica mora sadržavati umjetnički vrijedne, razumljive i nestereotipne ilustracije isto kao i literarno vrijedan i jezično ispravan tekst koji daje jasnu poruku. Ime autora mora biti jasno istaknuto. Slikovnice koje sadrže prerade poznatih bajki često su daleko od originala i pune pogrešaka. 

Slikovnica je prva djetetova knjiga stoga se potrudimo da im ponudimo kvalitetu od samih početaka te ih polako vodimo ka usvajanju jezičnih bogatstava ali i otkrivanju čarolije koja se nalazi u pričama. Jednom kada zavole priče one će ih dalje oblikovati i voditi kroz život.

“Ako ne poznajete drveće , možete se izgubiti u šumi. Međutim , ako ne poznajete priče , možete se izgubiti u životu ...”
(Narodna izreka)

Jedno od osnovnih dječjih prava je pravo na obrazovanje. Kvalitetno predškolsko obrazovanje omogućava djeci da izgrade samopouzdanje i steknu vještine za nadilaženje problema kroz sustavnu podršku odgojitelja i igru s drugom djecom. Kako bi se nagradio entuzijazam vrtićkog osoblja, missMAMA i web-shop Pandin brlog biraju vrtić s najzanimljivijim posebnim programom te ga nagrađuju vrijednom nagradom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.