Vrtić 21. rujna 2023.

Kako sve čitanje slikovnica utječe na razvoj djeteta

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Priče i slikovnice sastavni su dio, ili bi trebale biti sastavni dio svakog djetinjstva. Šarene slike i zanimljive priče prvi su susret djece s maštom i iznimno su važne za njihov razvoj. Od razumijevanja, učenja vokabulara do upoznavanja sa okolinom i osjećajima, slikovnice će djetetu donijeti brojne benefite

U vremenu digitalizacije i mobilnih uređaja, slikovnice i dalje pronalaze svoj put do malih znatiželjnih čitatelja. Odlično, jer slikovnice su izrazito važne za razvoj djeteta. Prije nego što djeca nauče čitati, uživaju u gledanju slika i pokušavaju dekodirati značenje riječi dok slušaju priču. Kroz slikovnice se upoznaju s maštom, čitanjem, ilustracijama i kreativnošću, svime što je nužno za kognitivni razvoj. Dobro ilustrirane slikovnice u njihovim malim glavicama ne samo da priču čine zabavnijom, već dodaju značenje i povećavaju razumijevanje priče, ali i svijeta oko sebe. Evo kako gledanje slikovnica i priče koje one pričaju utječu na dijete: 

 | Author:

Upoznavanje sa svijetom mašte

Slikovnice su multisenzorne, a to pomaže razvoju djetetovog uma i potiče njihovu maštu. Ne samo da djeca slušaju priču, već vide ilustracije, dodiruju stranice, užive se u priče. Ilustracije i slike ih odvode na nevjerojatna mjesta i pokazuju im nevjerojatne stvari. Dok gledaju šarenilo boja i sličica, zamišljaju uzbudljive avanture, ulaze u likove i izmišljaju neke svoje vlastite priče. Mašta koju potiče slikovnica djecu čini kreativnijima, navodi ih na razmišljanje izvan okvira i pomaže im da razvijaju svoje umjetničke potencijale. 

 | Author:

Razvijanje ljubavi prema čitanju

Za male čitatelje slikovnice su važan dio učenja pričanja i čitanja. Obično je slikovnica prvi korak u uvođenju djeteta u čitanje i početak jezičnog razvoja. Čitajući slikovnice djeca uče i vježbaju nove riječi, ali i upoznaju ljubav prema čitanju. Djeca koja zavole čitanje u ranoj dobi, često nastave njegovati tu naviku i kada odrastu. 

 | Author:

Učenje o osjećajima i odnosima

Slikovnice su dobre i za tvoj odnos sa djetetom. Čitajući provodiš vrijeme razgovarajući sa svojom djecom o priči, slikama i riječima. Razgovaraj s njima o pouci, pitaj ih o likovima i potakni njihovu maštu. Slušajući priču, djeca razvijaju vještinu slušanja, koja će im pomoći kada krenu u školu, ali i kasnije. Možda i najvažnije od svega, slikovnice nas čine boljim ljudima. Ako od najranijih dana djetetu čitaš o ljubaznosti, nježnosti i lijepom ponašanju, te će teme smatrati važnima i kada odraste. 

 | Author:

Shvaćanje svijeta oko sebe

Slikovnice uče djecu o svijetu oko njih. Kroz priče i slike, mogu im se lako približiti i objasniti pojmovi koje bi im inače bilo teško razumjeti, poput prihvaćanja različitosti, ili im pokazati svijet na način prilagođen njima. Zašto ne bismo krenuli toga da im njihov zavičaj pokažemo na način koji odgovara našim malenima?  

Kako bi se tvoji mališani bolje upoznali sa svojim zavičajem, Lidl je pripremio personalizirane slikovnice Tajne moga zavičaja koje vode djecu na putovanje Hrvatskom. U ovoj toploj i fantastičnoj priči, djeca kroz brojne avanture upoznaju hrvatske zavičajne krajeve: nizinski, brežuljkasti, gorski i primorski, i saznaju po čemu su oni posebni. Možeš izabrati između četiri različite naslovnice, ovisno iz kojeg kraja dolaziš, ali sadržaj svake ostaje isti. Ova personalizirana slikovnica sadrži više od 100 zanimljivih činjenica o Hrvatskoj na 28 stranica te omogućava naprednu personalizaciju - od kreiranja lika koji izgleda baš kao tvoje dijete, do imena glavnog junaka priče te upisivanja grada iz kojeg dolaziš koji će se provući kroz priču. 

 

Do personalizirane slikovnice nije teško doći. Skeniraj Lidl Plus aplikaciju prilikom kupnje i za svakih potrošenih 25€ na jednom računu osvajaš 1 bod. Nakon sakupljenih 6 bodova dobit ćeš digitalni kupon u Lidl Plus aplikaciji i možeš besplatno izraditi vlastitu personaliziranu slikovnicu o svom zavičaju. Također, u razdoblju od 4.9.2023. do 30.11.2023. možeš i kupiti personaliziranu slikovnicu na Lidl web stranici po cijeni od 33,05 € (249,02 kn). Personalizirana slikovnica bit će pravo osvježenje i prilika za učenje o novim avanturama i pričama koje su sve vezane uz naš zavičaj. 

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.