Školarci 20. listopada 2023.

Slikovnica 'Istražite Zagreb s djecom' povest će tvoju obitelj u jedan sasvim drukčiji obilazak

Foto: Tea Agejev Dalibor Ujlaki i Mirta Combaj Ujlaki
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pred kraj tjedna imali smo priliku prisustvovati jednoj vrlo zabavnoj promociji slikovnice i odlično smo se zabavili!

U lijepom prostoru udruge Zelene i plave Sesvete u kojem je trenutno postavljena i zanimljiva izložba  slikarice Neve Kosić Animalij predstavljene su slikovnice: Rođen u Zagrebu, Rođena u Zagrebu, Istražite Zagreb s djecom i Explore Zagreb with Kids.

Autorica slikovnica je Mirta Combaj Ujlaki, nastavnica njemačkog jezika i spisateljica. Mirtin suprug Dalibor Ujlaki, po zanimanju dizajner i ilustrator, svojim je crtežima i dizajnom na djeci privlačan način spojio starinski karakter Grada Zagreba i zaigranost i nježnost teksta koji prati ilustracije.

Možda te zanima... Kako sve čitanje slikovnica utječe na razvoj djeteta Vrtić

Mirta i Dalibor roditelji su trojice dječaka i inspiraciju za ove slikovnice našli su u svojim obiteljskim izletima i šetnjama gradom te zapisima koje je na tu temu Mirta objavljivala na svom blogu Mirtini dani

Učenici i profesori Glazbene škole Zlatka Grgoševića uljepšali su događaj izvođenjem pjesama posvećenim Zagrebu u savršenom skladu sa sadržajem slikovnica.  Patrik Stjepić, Nikola Damjanić i Patrik Prežgaj izveli su pjesme Ive Robića Golubovi i Zagreb, Zagreb.

Promociju je vodila Iva Bezinović-Haydon, nagrađena spisateljica za odrasle i djecu, i sama autorica uspješnih slikovnica i majka troje djece, koja je pravim pitanjima stvorila ugodnu i opuštenu atmosferu u kojoj smo mogli u najboljem svjetlu upoznati autore i njihov rad.

 | Author: Tea Agejev Foto: Tea Agejev

Na promociji bilo je riječ i o zanimljivostima koje možda ne primjećujemo jureći Zagrebom, ali i interesu za ovakvu knjigu među roditeljima i djecom. Razgovor se prirodno proširio i na odgoj, koliko posvećujemo pažnje djeci i koliko ih aktivno slušamo. Posebno se istaknula i tema ljubavi prema svom zavičaju i podržavanja dječje znatiželje i radosti istraživanja.

Složili smo se da nije lako organizirati obiteljski izlet, a u ovim slikovnicama naći ćete mnogo konkretnih ideja kako provesti dan u svom rodnom gradu i upoznati ga na nov način.

Autorica je na promociji knjige istaknula anegdotu o tome kako su je njezina djeca morala ispraviti da sat na Trgu Bana Jelačića nije plave nego bijele boje. Dobar je to primjer kako ponekad ne gledamo zapravo svijet oko sebe nego se oslanjamo na sjećanje.

Idealno i za goste Zagreba

S druge strane, i oni koji posjećuju Zagreb prvi put, naći će u ovim slikovnicama pravi mali turistički vodič posvećen  glavnom gradu Hrvatske na način koji povezuje obitelj i daje poticaje da usporimo, podignemo pogled i promatramo ono što se događa pred našim očima. Ove slikovnice mogu biti pokloni za male Zagrepčane, ali i za sve domaće i strane turiste. Profesor i prevoditelj Igor Jurilj preveo je slikovnicu na engleski jezik i tako je učinio dostupnom i stranim turistima koji obiteljski posjećuju Zagreb.

 | Author: Tea Agejev Foto: Tea Agejev

Zgodno je što u slikovnicama postoji predviđen prostor za upisivanje dojmova i umetanje fotografija. U doba kada se naše uspomene gube u digitalnoj memoriji, lijepo je dati izraditi fotografije i posvetiti neko vrijeme izradi spomenara koji zbog toga neće biti samo još jedna slikovnica koja skuplja prašinu na polici.

U slikovnici ćete naći sedam zagrebačkih znamenitosti po izboru Mirte, Dalibora i njihove djece, a cijelo putovanje započinje malim obiteljskim piknikom u zagrebačkom parku Maksimir.

 | Author: Tea Agejev Foto: Tea Agejev

Ostatak pustolovine nećemo vam otkriti već vam stavljamo u zadatak da sami uz pomoć ovih slikovnica istražite Zagreb sa svojim klincima i provjerite koje su vaše omiljene gradske znamenitosti.

Možda te zanima... "Mamaa pročitaj mi opet onu istu priču!": Je li dobro čitati djeci uvijek istu slikovnicu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.