Roditelji 29. siječnja 2024.

Drew Barrymore otkrila savjet o roditeljstvu koji joj je promijenio život: „Najbolji rezultat ikad“

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi imamo neke svoje roditeljske borbe i imamo svoj način odgoja koji nevoljko mijenjamo. No, nekad nam neki savjet iz drugog kuta može u potpunosti promijeniti način odgoja – i život.

Naravno da svi mislimo da najbolje poznajemo svoje dijete i da je naša metoda koju koristimo za to dijete najbolja moguća. I naravno da najčešće mislimo da radimo dobar posao kao roditelji i da se ništa neće promijeniti ako prihvatimo savjet nekog stručnjaka, posebno u poplavi mnogi čak i samoprozvanih stručnjaka. No, nekad je istina sasvim drukčija…

Možda te zanima... Ova je rečenica sjajna jer može pomoći djetetu – i odraslima – nositi se s bijesom Vrtić

Jedno takvo iskustvo imala je i poznata glumica Drew Barrymore. U jednoj od epizoda svojih podcasta The Drew Barrymore Show, Drew je prošli tjedan ugostila stručnjakinju za roditeljstvo i psihologinju dr. Alizu Pressman. Tom je prilikom osim razgovora s njom otkrila i neke savjete koje je od nje dobila, a koji su promijenili način na koji odgaja svoje kćeri. Barrymore ima dvije kćeri Olive (11) i Frankie (9), obje s bivšim suprugom Willom Kopelmanom.

„Ti si doslovno promijenila moj život,“ rekla je Drew psihologinji Alizi. „Imam kći Olive, koju Aliza poznaje,“ naglasila je Drew, te nastavila: „I ona je prolazila kroz fazu, to je bilo prije nekoliko godina, kad bi se uzrujala, pokušala bih otići do nje i pokušala bih sve popraviti,“ prepričala je Barrymore.

„No, to je bilo posljednje što je trebala ili željela. Nisam to razumjela, ona bi ili pobjegla ili bi vratila ljutnjom. U svakom slučaju bila je jedna od te dvije krajnosti i nije bilo dobro. Aliza me naučila da se reguliram. Rekla si da uđem u sobu i samo kažem, 'Razumijem da je ovo nezgodan trenutak. Ovdje sam za tebe s druge strane ovih vrata, čekam. Kad budeš spremna, ja sam ovdje.' Tada bih izašla i duboko udahnula,“ prepričala je slavna glumica.

Iako nije uopće očekivala da bi to moglo postići bilo kakve rezultate, bilo je sasvim suprotno: „Takav pristup dao mi je najbolje rezultate koje sam ikad postigla u svom roditeljstvu i nikada se tog ne bih sjetila,“ podijelila je glumica.

Psihologinja je, naravno, svjesna zašto je to roditeljima tako teško postići i zašto se ne sjete i sami tog u kritičnim situacijama. „Mislim da se toliko bojimo velikih osjećaja da ih želimo popraviti, ublažiti. I onda ih lovimo,“ odgovorila je dr. Aliza.

„Da! Doslovno sam je lovila,“ priznala je Barrymore odmah.

Dr Aliza je pojasnila zašto dolazi do tog: „Tako šaljemo poruku: 'Bojimo se osjećaja'. A osjećaji nisu opasni!“ Dr Aliza je nastavila. Važno je da odrasla osoba može regulirati svoje osjećaje i stanje u kojem se nalazi. „Moramo se regulirati i reći: 'U redu, ne lovi me medvjed. Moju kćer ne lovi medvjed.' Što znači, nije hitan slučaj. To je osjećaj.“

Baš kao što je i Barrymore u razgovoru primijetila, takav način potrebe da zaštitimo svoje dijete i takva snažna reakcija kojom želimo odagnati velike i loše osjećaje može biti evolucijski. Jer svaki roditelj ima snažan instinkt da zaštiti dijete, te da njegovo dijete bude sretno.

„Ali trebamo našu djecu potaknuti i naučiti da se znaju odjenuti u skladu s vremenom, a ne da pokušavaju kontrolirati vrijeme,“ rekla je dr. Aliza. „Zato što to ne možemo. Dakle, bolje da razumiju kako imati i prihvatiti osjećaje i da ih je moguće preživjeti i da nas ne uzdrmaju tako lako.

Možda te zanima... Kad misliš da je nemoguće smiriti ljutito dijete ispobaj ove fraze Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.