Vrtić 07. lipnja 2023.

Obiteljski influenceri odustali od posvajanja djeteta jer ga ne mogu objavljivati na internetu

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Partneri i influenceri na društvenim mrežama poželjeli su usvojiti dijete s Tajlanda, ali su zbog njihovih uvjeta od tog odustali. A mnogi su razlogom u potpunosti šokirani.

Ona je YouTuberica, influencerica i obiteljska vlogerica, a i on veliki dio svog posla obavlja upravo na društvenim mrežama. Imaju jedno dijete, a poželjeli su posvojiti još jedno, i to s Tajlanda. No, od tog su odustali, kad su saznali da zbog tajlandskih pravila – godinu dana ne smiju objavljivati fotografije niti videozapise djeteta na internetu.

Možda te zanima... Francuska zabranjuje objavljivanje fotografija djece na društvenim mrežama? Roditelji

Da, točno tako kako piše. Nikki Phillippi ima preko milijun pretplatnika na YouTubeu gdje dijeli životni stil i obiteljski sadržaj, zajedno sa svojim mužem i malim djetetom. Nikki i Dan Phillippi namjeravali su posvojiti dijete iz Tajlanda, ali činjenica da to dijete ne mogu prikazati u svojim internetskim sadržajima doslovno ih je šokirala, pa je par odustao od dogovora.

Sve se to zapravo dogodilo prije nekoliko godina, ali nedavno je na TikTok profilu na kojem se objavljuju kontroverze o utjecajnim osobama osvanuo kratki isječak videa u kojem Nikki i Dan govore o tom događaju. Taj je video ovoga puta prikupio više od 5 milijuna pregleda, a postao je viralan i na drugim platformama. Tvorac tog profila inače želi skrenuti pozornost i pobuditi zabrinutost javnosti zbog kulture influensanja i činjenice da neki roditelji i obitelji koriste zapravo djecu kao izvor prihoda.

@the_internet_is_foreverr Like Dan said, "I mean, Nikki's got a YouTube channel, and we share a whole lot." #nikkiphillippi #childrenarenotcontent #youtubers #youtubersbelike #parenting #adoption #thailand #onlinesafety #stopexploitingkids #protectthechildren #fyp ♬ original sound - Renee

Videozapis koji je podijeljen na TikTok profilu @the_internet_is_foreverr prikazuje snimku u kojoj Phillippisovi govore zašto su odustali od posvojenja. Opis videa glasi: “Nikki Phillippi odustala je od posvajanja djeteta jer ne bi mogla koristiti dijete za sadržaj. Sjeća li se itko ovoga? Još uvijek ima milijun pratitelja na YouTubeu.” Zatim se vidi i čuje kako Nikki objašnjava zašto neće posvojiti dijete s Tajlanda kao što su planirali.

Priča se ponavlja

YouTuberica zasad nije dala ponovni komentar o ovom događaju, vjerojatno budući da ovo nije prvi put da je dobila reakciju na internetu. Video je također postao viralan na Twitteru, gdje su korisnici prozivali par za 'iskorištavanje'.

Nikki u videu kaže: “Ne posvajamo iz Tajlanda. Još uvijek posvajamo, ali jednostavno više ne usvajamo iz Tajlanda.” Dan kaže: "Želiš li objasniti zašto?" Nikki nastavlja objašnjavati. “Ovakva je situacija. Tajland ima svoje zakone prema kojima nakon što usvojite dijete i ono je vaše dijete - ne smijete razgovarati o njima. Ili dijeliti bilo koje slike, fotografije, videozapise, bilo što o njima online, i to godinu dana.” Njezin je suprug dodao: "Mislim, Nikki ima YouTube kanal i puno toga dijelimo."

Video je također ponovno objavljen na Twitteru gdje je dobio dodatnih 12 milijuna pregleda i više od 8000 retweetova. Mnogi korisnici Twittera podijelili su mišljenje koje je korisnik objavio uz video s naslovom: "Jako mrzim obiteljske vlogere."

Drugi je korisnik odgovorio: “Ako je JEDNA godina prevelika vremenska odgoda za objavu slike posvojenog djeteta na društvenim mrežama, onda je jasno da posvajaju za iskorištavanje. Nastavit će objavljivati ​​na društvenim mrežama, ali srećom, bez tog djeteta kao rekvizita.”

Inače, par je zbog sličnih razloga odustao kasnije od posvajanja djeteta iz Južne Koreje, a u javnost su dospjeli ponovno 2021. zbog svoje odluke da uspavaju svog psa zato što je ugrizao njihovog sina. 

Prošle je godine, pak, Nikki objavila da je trudna, i to tek što je napravila test, a u 10. je tjednu imala spontani pobačaj. Ma koliko ove priče zapravo zvučale tužno i ma koliko zapravo ne bismo smjeli suditi dok ne znamo baš sve detalje, čini nam se, ipak, da je u pozadini svega tek žudnja za medijskom pažnjom. Zanimljivo je da su na svim videima komentari - isključeni. 

Možda te zanima... Danas sve više djece želi postati YouTuberima, nego astronautima Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.