Školarci 11. travnja 2023.

Školarci hospitalizirani zbog izazova s opasno ljutom žvakaćom gumom

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izazovi na društvenim mrežama i želja za praćenjem trendova sve više uzima maha među najmlađima. Znamo svi da djeca ispod 13 godina ne bi smjela imati TikTok, ali isto tako znamo da, na kraju krajeva, mogu doći do video snimki i doznati sve o izazovima.

TikTok izazovi. Pošast modernog doba. A kad se radi o odraslima, možemo se našaliti i reći „Darwin na djelu“, pa se nasmijati. No, kad su djeca u pitanju, tu povlačimo crtu i reagiramo sasvim drukčije. Djecu od takvih stvari treba zaštititi. I pokušavamo to postavljanjem dobne granice za profil na društvenim mrežama, razgovorom, ograničenjima na mobitelu… No, činjenica je da oni vrlo lako dođu do izvora i do sadržaja koji je na bilo koji način aktualan ili atraktivan.

Možda te zanima... Ne, stvarno nije zabavno plašiti dijete samo za pet minuta slave! Roditelji

Pa tako i onog kojeg se grozimo. I uvijek se nadamo da to neće biti baš naše dijete, da baš naše dijete neće pokleknuti i da će znati bolje. No, uvijek neko dijete bude među njima. I uvijek se neki roditelj šokira. Upravo je tako bilo roditeljima desetak djece iz Massachusettsa, čiji su roditelji primili poziv nakon što su djeca završila na hitnoj zbog – žvakaće gume.

Ne zvuči strašno, zar ne? No, ima još – zbog žvakaće gume koja je dio izazova na TikToku zbog svoje ekstremne ljutine. Naime, žvakaća guma o kojoj se radi ne prodaje se baš na svakom kiosku, nego online, jer se radi o jako, jako ljutoj žvakaćoj gumi nazvanoj CaJohns Trouble Bubble Bubble Gum.

Izazov kaže da osoba mora prožvakati ovu žvakaću gumu i napuhati balon. Ali to je gotovo nemoguće, što će shvatiti svatko tko pročita sljedeće: policijski suzavac sadrži jedan do dva milijuna jedinica ljutine (Scoville heat units), dok Trouble Bubble Gum sadrži 16 milijuna ovih jedinica u svakoj žvakaćoj gumi. Da, dobro ste pročitali. I tako i piše na pakiranju.

 | Author: CaJohn's Fiery Foods Foto: CaJohn's Fiery Foods

Djeca koja su završila na hitnoj izgledala su, izjavili su kasnije policajci, kao da su bili napadnuti nekim kemijskim oružjem. Povraćali su, lice i ruke su im bili žarko crveni, govorili su da ih boli, plakali… „Ovo nije za slabiće, starije, djecu, ljubimce ili osobe sa srčanim problemima ili prekomjernim znojenjem,“ piše na pakiranju ovih žvakaćih guma, ali uglavnom 9-godišnjaci su to odlučili zanemariti, te isprobati izazov koji je na TikToku prisutan još od 2021. godine.

Kao što također piše na pakiranju ekstrakt papra koji sadrži žvakaća guma može izazvati bolove proljev, povraćanje, dugotrajne grčeve i još neke poteškoće.

Možda će neko od naše djece ipak malo teže kupiti ovu žvakaću gumu (iako ni to nije danas neko mjerilo), ali to ne znači da s djecom ne treba razgovarati neprestano o opasnostima raznih izazova. I to kad misliš da još nije vrijeme, da je tvoje dijete ipak još premaleno – već onda.

Možda te zanima... Liječnici upozoravaju na opasnost najnovijeg TikTok izazova: "Djeca zbog ljutog čipsa završavaju u bolnicama" Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.