Vrtić 16. srpnja 2024.

Na ovaj način nikad ne treba podizati dijete – doktor objasnio zašto

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svojoj djeci želimo dobro i sve što učinimo pogrešno uvijek je nenamjerno. No, činjenica je da neke stvari možemo spriječiti tako da se na vrijeme upoznamo s opasnostima.

Kad su djeca malena i šeću s roditeljima držeći ih za ruke, česta zabava i djeci posebno uzbudljiva je ono „horuk“ dizanje – kad svaki roditelj drži jednu djetetovu ruku, pa ga podignu ispred sebe da dijete „poleti“. Svi smo to voljeli! Nekad nas žicaju da ih vrtimo u krug, onako oko sebe. I djeca to obožavaju! Nikom ne pada na pamet da bi moglo biti bilo što loše u tom.

No, jedan je pedijatar upozorio na opasnosti koje takvo podizanje djece sa sobom nosi. Dr J Mack Slaughter poznat je po svojim TikTok videozapisima u kojima dijeli ono čemu je svjedočio kao liječnik hitne pomoći. Jedan od njegovih videozapisa posvetio je objašnjenju zašto dijete ne treba na ovaj način podizati, držeći ga za zglobove.

„Znate li koji je jedan od načina na koji nikada ne biste smjeli podizati dijete?“ započeo je svoj videozapis, te nastavio opisujući i objašnjavajući kako dolazi do ozljede koja je u Americi poznata kao 'dadiljin lakat'.

Ovaj pojam 'dadiljin lakat' potječe iz vremena kada su se dadilje brinule o djeci i često su ih krivili za nanošenje ozljeda povlačenjem djece za ruke, kako tvrdi Bostonska dječja bolnica. Zapravo se radi o istegnutom laktu, odnosno stručno rečeno subluksaciji glave lakta.

Do ove ozljede dolazi kada radijusni dio zgloba lakta klizne sa svog mjesta, zbog čega lakat djelomično iskoči iz svog mjesta. Ta je ozljeda samo privremena i lakat se može zapravo vrlo lako vratiti u pravilan položaj – nekad čak i sam od sebe, ali za pomoć je potrebna stručna osoba. Najčešće se ovo događa kod male djece u dobi od dvije do šest godina, a rijetko kod nešto starije djece, ovisno o tom koliko su im ligamenti zreli.

Prema doktoru Slaughteru, jedan od načina na koji može doći do ozljede je kada roditelji „zgrabe svoju djecu za zglob i počnu ih vrtjeti ili podizati“. Naglasio je da je svjestan činjenice da djeca inače vole ovu interakciju, a i tatama je to omiljena igra, „sve dok se glavica radijalne kosti ne iščaši“.

Liječnik je čak priznao da se to dogodilo i njemu: „Nemojte reći mojoj ženi, ali slučajno sam to učinio našem djetetu jednom. Moja kćer je tada imala dvije godine i počela je padati niz stepenice. Povukao sam je gore držeći je za zglob, spasivši je da ne padne niz stepenice, ali sam joj iščašio lakat. Dobra vijest je da sam ga vratio na mjesto.“

@dr.jmack Nursemaid’s elbow (aka radial head subluxation) affects over 20,000 children per year in the US with over 80% of those patients being between the ages of 1 and 3. #emergencymedicine #pediatrics #medschool #nursingschool #nursepractitioner #physicianassistant ♬ original sound - Dr.JMack | ER Doctor

Ova ozljeda pogađa prema statistikama više od 20.000 djece godišnje u SAD-u, a više od 80 posto tih pacijenata je u dobi između jedne i tri godine. Tom u prilog idu i brojni komentari na videu ovog doktora, u kojima su roditelji govorili da su slučajno to napravili svojoj djeci.

„Moj prijateljica je to slučajno učinila mojem dvogodišnjaku. Osjećala se tako loše! Ipak, sve se riješilo brzo!“ glasio je jedan komentar.

„Ovo se dogodilo jednom kad sam držao svoje dijete za ruku i ono je odjednom palo. Stvarno zastrašujuće, ali lako za popraviti nakon što nam je osoblje hitne pomoći reklo kako to učiniti,“ glasio je još jedan komentar iz kojeg se vidi da i roditelji sami to mogu učiniti.

Iako, kod nas će osoblje hitne pedijatrije savjetovati dolazak u ambulantu, te će djetetu to namjestiti stručna osoba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.