Vrtić 17. veljače 2023.

Doktori progutali lego kockice da prouče koliko je to opasno za djecu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad god tvoje dijete proguta nešto što nije hrana, znaš da je to opasno. No, koliko točno? Nije jednako radi li se o mini plastičnoj kuglici ili – legiću.

Guta se hrana. I to je to. Dobro, tu su još lijekovi i slično, ali zasigurno se ne gutaju plastične igračke i slične stvarčice. No, ponekad i to završi u ustima naših najmanjih. I, srećom, nije sve opasno. Neke stvari su izrazito opasne i mogu biti smrtonosne, kao na primjer baterija uz bilo kojem obliku ili magneti. Pikule naravno da nije preporučljivo gutati, ali neće imati strašne posljedice i lakše će izaći… na drugu stranu. Gumice za brisanje mogle bi malo teže prolaziti, ovisno o veličini, pa možda i stvoriti neke probleme.

No, što je s legićima? Legići su – uvijek i svugdje. Najčešće po podu, naravno, a ima ih po ladicama, u kutijicama, začas se zavuku u bilo koji kutak i izbjegnu vrijedne mamine ruke dok pospremaju, a čak i usisavačima vješto izmaknu. Zato je vrlo lako da ih se dočepaju pogrešne ručice – one najmanje. Pa onda završe u ustima. Zato su se liječnici upitali koliko je opasno kad dijete proguta lego kockicu.

A da bi to najbolje dokazali i ispitali, odlučili su sami progutati lego kockicu. Andy Tagg, liječnik u australskoj hitnoj službi, znao je za mnogo istraživanja koja proučavaju što se događa kad djeca progutaju novčić, ali njega je zanimalo što se događa kad u organizam ušeta lego kockica. To se, naime, dogodilo i njemu kad je bio dijete, dok je pokušavao razdvojiti dvije lego kockice zubima.

Da testiranje bude vjerodostojnije, on je pozvao svojih pet kolegica i kolega, pedijatara, od kojih svaki tijekom gotovo svake smjene vidi barem jedno dijete koje je nešto progutalo. Zato su njih šestoro uzeli pet glava legića, zalili ih vodom i progutali. Sve to možeš pogledati i na Youtubeu – na početku, naravno, stoji upozorenje da se to ne pokušava imitirati i ponoviti kod kuće.

U prosjeku je organizmu trebalo 1,71 dan da izbaci lego glavu i da ju liječnici pronađu u svojoj stolici. Šaljivo je (ili nije?) da jedan od njih nikad nije našao svoju lego glavu, a nisu mogli ustanoviti je li mu jednostavno promakla ili će zauvijek ostati u njemu… No, nitko od pacijenata nije imao nikakvih komplikacija zbog gutanja legića.

Dakle, potvrđeno je: ako tvoje dijete proguta legić, možda je najbolje prepustiti prirodi da napravi svoje. Ipak, ostaje pitati se što se događa ako se umjesto glave u ustima nađe neka kockica nezahvalnijeg oblika…

Možda te zanima... Pedijatrica upozorava koje igračke nisu za malu djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.