Vrtić 03. rujna 2024.

Mama i profesionalna spremačica: 'Ovo su 3 načina kako pomoći djeci da razumiju pojam raščišćavanja'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Previše stvari nije dobro za nas. Previše stvari u našim domovima jednostavno nije dobro ni za koga. No, nije ih uvijek baš tako lako raščistiti, posebno kad to očekujemo i zahtijevamo od djece.

Djeca imaju previše stvari. Baš kao nekad i mi, odrasli. Djeca imaju previše igračaka, previše stvari u svojim sobama koje bi trebale biti prostrane i takve da se u njima mogu normalno i neometano igrati, učiti i spavati. No, ako naša djeca imaju previše stvari, možemo kriviti samo sebe. Na neki način.

Možda te zanima... 6 Montessori savjeta kako 'natjerati' dijete na pospremanje igračaka Vrtić

Jedna je mama i profesionalna spremačica, Julia Williamson, objavila savjete kako bismo mogli pomoći djeci da se riješe viška stvari. Naime, ona ističe da djeca jednostavno ne mogu shvatiti taj pojam 'raščišćavanja', te da to ne mogu sami napraviti bez našeg vodstva. A kad se prisjetimo brojnih situacija u kojima smo to tražili od njih, jasno nam je da je ona u pravu.

Kako se bliži škola, bilo bi krajnje vrijeme da pokušamo dovesti u red njihove sobe. Odnosno da pokušamo njih usmjeriti ka tom da dovedu svoje sobe u red. Evo koja tri savjeta za nas ima ova profesionalna spremačica.

Čuvajte stvari okomito

Prvi najbolji način da uklonite nered s puta je da razmišljate - okomito. Ovo je posebno dobro za velike kolekcije plišanaca, a većina nas ih ima više nego što bismo željeli. Pokušajte objesiti mrežu sa stropa ili visoko na zid kako biste 'maknuli s puta' sve takve predmete (samo nemojte da vas djeca čuju da ih zovete 'stvarima'…). Na ovaj način ih je lako skloniti i mogu paziti na djecu i tjerati čudovišta što dalje od njih.

Police ili visoke ladice također mogu čuvati dragocjeno blago dalje od poda - samo pazite da su uvijek pričvršćene za zid kako bi djeca bila sigurna. Osigurajte maleni stolac ili 'stepenicu' ako je to potrebno da bi vaše dijete moglo doći do svojih stvari bez vaše pomoći.

Prazne površine su magneti za nered, pa razmislite o tome da imate manje dostupnih stolova, komoda i sličnog. Neka se namještaj svodi na police i ladice.

Odaberite prave spremnike

Ako ste ikada posjetili Montessori učionicu ili vrtićku sobu, znate da svaki predmet u sobi ima određeno mjesto, posebno dizajnirano za njega i sve djeca mogu sama dosegnuti. Da biste to napravili u svojoj kući, odaberite spremnik ciljano za svaku vrstu igračke i izbjegnite zastrašujuću crnu rupu tradicionalne kutije za igračke.

Djeca su vrlo dobra u organiziranju ako im se daju odgovarajući alati. Možda čak misle da je to zabavno, jer još nisu naučili to smatrati - poslom. Spremnici za igračke trebaju slijediti biti ovakvi:

  • Lako se otvaraju i zatvaraju.
  • Lako im je pristupiti i lako u njih odložiti.
  • Sadržaj je jednostavan za prepoznavanje.

Ako dijete zna čitati, možete izraditi etikete za spremnike ili nacrtati ono što se nalazi u njima.

  • Moraju biti odgovarajuće veličine

Ako imate milijun Lego kockica, odaberite kutiju (ili kutije) u koju će sve stati ili će završiti posvuda. Ako zbirka odjeće za lutke ispunjava samo četvrtinu spremnika koji je njoj namijenjen, uskoro će se u njoj naći razne druge stvari i stvoriti nered.

Kad djeci kažemo da – pospreme svoje sobe, oni zapravo nemaju pojma što im govorimo. Cilj je da možete reći djeci da vrate sve svoje knjige na police ili da svoju kolekciju dinosaura stave u kutiju označenu dinosaurom. Ciljane upute su ključ uspjeha.

Riješite se viška stvari

Ako nemate dovoljno prostora ili spremnika za sve stvari koje djeca posjeduju, vrijeme je da raščistite prostoriju. I nikad nije prerano učiti djecu kako se rastati od svojih stvari koje ne koriste. Nije loše čak ni tražiti od njih da pronađu jednu stvar koju više ne žele – to je dobar početak.

Kao i uvijek, važno je da djeca imaju pravi primjer u domu.

Možda te zanima... Oko 1500 puta. Toliko puta godišnje u prosjeku pospremiš nešto za svojom djecom. Kako ti zvuči? Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • juliya

    The fastest and easiest way to make more than $500 per day online. Start earning extra cash by working an easy job online from home. Last month I made $17542 from this job and I am doing this job for only 2 hours a day online. Every person can get this and start making more cash simply by going to this website and following instructions........ Open This.... Www.Cashprofit7.Com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.