Školarci 02. siječnja 2024.

Učiteljica podijelila 10 nagrada za djecu koje su daleko bolje od igračaka i slatkiša

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad su nam nagrade jedini način na koji možemo i trebamo nečem naučiti svoje mališane, pa i one malo veće. No, obično su to sitnice, igračkice, slatkiši… Postoje li bolje opcije?

Kazne ne volimo. Iako ako su u obliku posljedica, a ne pravih kazni, nekad čuda učine. No, zato su nam nagrade itekako blizak pojam kad je u pitanju učenje lekcija. Često upravo kroz sustav nagrađivanja, da ga tako nazovemo, djeca nauče razne stvari – od odlaska na tutu kad su toddleri, pa do povratka kući u dogovoreno vrijeme kad su nešto veći.

Najčešće kao nagrade koristimo igračke i neke sitnice koje mališani vole, a vrlo, vrlo često su to i slatkiši. A kad malo razmislimo, zapravo uopće ne volimo te i takve nagrade. O slatkišima ne moramo raspravljati, a igračkice i ostale sitnice nam samo stvaraju nered i gomilaju se na one hrpe koje često tako silno želimo raščistiti. Postoje li smisleniji načini kako potaknuti djecu na ispravno postupanje u određenim situacijama?

Jedna učiteljica i mama četvero djece, Kirah Johnson, koja na Instagramu ima profil @wehavetogothroughit, podijelila je u svojoj objavi 10 stvari koje bi mogle biti daleko bolja nagrada za djecu nego što su to igračke ili slatkiši. Posebno su dobra opcija kad su klinci malo veći, pa im igračke postanu manje bitne.

“To ne moraju biti jeftine igračke i neprestani slatkiši. To ne mora koštati puno novca ili biti apsolutno nezaboravno", objasnila je učiteljica u potpisu svoje objave. “Pozitivno potkrepljenje (nagrada) može biti SVE što je motivirajuće za dijete. Ovo je sjajno vrijeme da se poigrate njihovim hobijima i interesima. I pitajte svoju djecu! Moj 8-godišnjak predložio je 'posebno kupanje' za nagradu. Ne bih se toga nikada sjetila, ali on se sada tako rijetko baš kupa i sviđa mu se promjena.”

Učiteljica je u objavi istaknula da je hrana često veliki motiv, ali ne bi se trebala stalno koristiti, jer ne želimo poslati poruku da se hrana mora zaraditi nečim. “Hrana je neutralna. Hrana može biti zabavna! Ne bih rekla da je bombon pogrešna nagrada... ali nemojmo pretjerivati.”

Isto tako, niti igračka nije pogrešan izbor. Ako želiš kupovati igračke neprestano, to je u redu, ali moraš imati na umu da vrijednost igračke ne bi trebala biti puno veća od obavljenog zadatka. Isto tako, moraš imati način kako smanjivati te nagrade za određeni zadatak – neće dovijeka dobivati nagrade za pospremanje igračaka, zar ne?

U videu učiteljica Kirah preporuča ove nagrade:

  1. Pjenušava kupka
  2. Izbor večere
  3. Igranje društvenih igara po želji
  4. Obiteljska filmska večer ili večer igrica
  5. Jedan na jedan vrijeme s mamom ili tatom
  6. Privremena boja za kosu
  7. Ostajanje budni kasno
  8. Noćna šetnja ili planinarenje

U opisu videa dodala je još dvije opcije: dijete može biti DJ u autu cijeli jedan dan i birati glazbu, te izlet s bakom i djedom.

"Nagrade mogu biti besplatne i ne moraju ostavljati traga", rekla je u opisu.

Nisu baš svi u komentarima ove opcije prihvatili kao dobre i „iskoristive“. Mnogi su rekli da su navedene aktivnosti zapravo svakodnevna pojava kod njih i ne mogu se koristiti kao nagrade. Posebno su mnogi „zapeli“ za vrijeme jedan na jedan s roditeljem, te kupke. No, noćno planinarenje je mnoge osvojilo. Ipak, većina ih je rekla da su ovo zapravo sjajne ideje, te da će ih dodati na svoj „popis“.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.