Vrtić 28. lipnja 2023.

Mama brojala koliko su je puta u danu klinci tražili nešto – a i tata je kod kuće!

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nećemo uopće pokušati brojati koliko puta u danu samo jedno dijete može reći „mama“ ili nešto od te iste njemu drage osobe zatražiti. Puno. I nema uopće veze je li mama jedina osoba od koje to može tražiti. Mama je prvi izbor, uvijek.

U koliko sati je tvoje dijete jutros ustalo? Koliko ti je pitanja postavilo prije doručka? A do ručka? A drugo dijete, imaš li i drugo? Koliko je puta ono trebalo tvoju „intervenciju“? Brojiš li svako pitanje ili samo ono koje stvarno zahtijeva odgovor ili reakciju? Koliko su te puta zatražili nešto za prigristi?

Ako ti je ovo naporno već i čitati, što ako te pitamo još nešto? Koliko je puta to tvoje dijete, ili više njih, prošlo pored onog drugog roditelja kao d ne postoji i došlo do tebe s nekim od tih zahtjeva? Bez da je i pomislilo da može to isto dobiti od – tate? E, to je već skroz jedna druga dimenzija.

Možda te zanima... Iskreni video: 'Ovako izgleda živčani slom jedne mame' Roditelji

To znači da si ti, mama, jednostavno postala „defaultni roditelj“ ili „prvi izbor“ djeteta. Iako se ponekad osjećaš kao da bi najradije djetetu objasnila da i tata ima ruke i noge, da i tata može sve što možeš ti, da i tata zapravo postoji u vašem domu, na kraju odgovoriš jednostavno na sve zahtjeve i – ludiš.

A gdje je tata? 

Posebno ludiš zato što to sve tvoj partner zapravo i ne primjećuje. I ne vjeruje ti. Jer se to njega ne tiče. Pa, djeca tebe trebaju, zar ne, a on ima posebnu metodu uz pomoć koje uopće ne čuje ono što počinje s „Mama…“ ili sve ono što ne počinje s „Tata…“

U jednoj takvoj situaciji je jedna TikTok mama odlučila to dokazati i pokazati – brojanjem zahtjeva u danu. Tako je svoju frustraciju usmjerila u dokazivanje svoje tvrdnje – da njezina djeca od nje traže nešto izrazito veliki broj puta u danu. U tu je svrhu TikTokerica @jothemama instalirala aplikaciju za brojanje kako bi točno ustanovila broj.

@jothemama This validates my burn out, right? #momtok #momsoftiktok #sahm #boymom #toddlermom #toddlersoftiktok #3under5 ♬ Funny Background - Stefani

U videu pod naslovom "Zašto mame male djece konstantno gube razum", ona savršeno ilustrira nevolje roditelja koji je prvi izbor djeci - i sve to radi pomoću jednostavne aplikacije brojača klikova na svom telefonu.

"Imam tri dječaka, u dobi od 5, 3 i 1 godinu, i stalno ludim. U sebi. Ponekad izađe na vidjelo. Ponekad", priznaje. "To se dogodi točno oko 14 ili 15 sati svaki dan bez greške. Moj muž radi od kuće. Ali ne gubi strpljenje tako često. Pa, što se događa?"

Jo je napravila mali eksperiment. Uz pomoć aplikacije za brojanje bilježila je svaki put kad bi je njezino dvoje starije djece nešto zamolilo. S tim da nije uopće računala ona hipotetska ili teorijska pitanja. Brojila je samo zahtjeve: za grickalice, obroke, bazen, televizijske emisije, sokove, brisanje guze itd.

Što misliš, koliko? 

Otprilike sat vremena prije nego što obično izgubi strpljenje, bacila je pogled na aplikaciju za brojač i vidjela brojku od nevjerojatnih 86 zahtjeva. U tih 86 zahtjeva nisu uključena ponavljanja prije nego što izvrši zadatak. Znaš ono, kada zatraže sok ili te podsjete da si "zaboravila" sok dok ti, zapravo, točiš sok u njihovu omiljenu šalicu.

"Idu u krevet za sedam sati", rekla je dok je dijelila ukupne zahtjeve za vrijeme ručka. – Nisam još ni na pola dana.

Ne treba niti spomenuti da su roditelji u komentarima redom razumjeli o čemu govori, te su suosjećali. Vrhunac videa je na samom kraju, kad jedno od njene djece prilazi i ulazi u kadar, te pita može li dobiti užinu. I zatim je pita: "A zašto sjediš tu?"

Možda te zanima... Video: Kako izgleda noć jedne mame i zašto se budi umorna Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.