Vrtić 02. srpnja 2024.

Mama brani uzicu za dijete: 'Svijet je lud, pa ovako živimo. Ja sam mirna, a ona slobodna.'

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često se vodi bitka oko uzica i mnogi roditelji to sredstvo ne odobravaju. No, postoji cijela druga struja roditelja koja brani korištenje uzica – ili kako god ih zvali.

Uzice za djecu – ili kako god ih zvali – vrlo su kontroverzno pitanje. Mnogi roditelji brane upotrebu tih kontroverznih sredstava za sigurnost, da ih tako nazovemo, bez obzira na to što se drugi zgražaju nad tim. Te vezice, uzice ili kako god, nekad su bile u obliku narukvica, pa su se onda pojavile one u obliku ruksaka, a sada ih ima raznih izdanja, a više se pažnje polaže na simpatičan izgled.

Možda te zanima... 'Nekada sam osuđivala mame koje su to radile svojoj djeci, a sada sam ja jedna od njih' Vrtić

Jednu takvu simpatičnu varijantu podijelila je mama Amber Henry, 29, (@amberhenryy)  na svom TikTok profilu. Njezina Ivy nosi ljubičasti pojas koji ima leptirova krila na leđima i elastično žičano uže koje je pričvršćeno za mamino zapešće. Video u kojem ona objašnjava zašto svojoj kćeri stavlja pojas kad su vani skupio je 5 milijuna pregleda. Pa da čujemo što kaže.

Tijekom videa Amber objašnjava da je ona „zabavnija“ kada njezina kći nosi taj pojas. Za Newsweek je rekla: „Ja sam zabavnija mama kad ona to ima, jer u gužvi se može svašta dogoditi – ovako s krilima mogu joj dati slobodu da hoda uokolo, dok ja upravljam kolicima i obavljam sve što treba, daleko mirnije jer ona ne može tek tako neopaženo pobjeći u veliku gužvu.“

Amber kaže da joj ta uzica pruža mogućnost da kćeri pruži slobodu primjerenu dobi, dok je ona opuštenija i ne brine toliko zbog sigurnosti. Svjesna je, kaže, da mnogi roditelji odbijaju pomisao na ovakvo sputavanje djeteta, pa te uzice često nazivaju povodcima i slično, ali ona zbog tog nije uznemirena.

„Nisam pod stresom“, kaže Amber, dok Ivy sjedi pored nje na kamenu. Na kraju videa ona kaže: „Ovaj svijet je lud, pa mi ovako živimo“, dok istovremeno okreće kameru na kojoj se vidi kako Ivy bježi – u sigurnosti uzice, koja zapravo stvarno djeluje simpatično, jer je u obliku pojasa oko prsa s vilinskim krilima na leđima.

@amberhenryy We love this wing life hunny #momsoftiktok #toddlermom #toddlersafety ♬ original sound - Amber Henry

Iako je Amber obrazložila da je glavna svrha uzice da Ivy bude sigurna, video je očekivano izazvao podijeljena mišljenja komentarima.

Jedan od komentara s najviše lajkova bio je ovaj: „Ovo je za mame koje žele biti na svojim telefonima umjesto da samo gledaju svoje dijete.“

No, tek nešto manje lajkova imao je komentar: „Prije nego što sam dobio dijete, priznajem, osuđivao sam. Sad sam na uzici.“

No, mnogi su roditelji zapravo stali na stranu Amber.

„Ovo!!!!! Doslovno ću zanemariti sve poglede sa strane znajući da ona nema problema i da je SIGURNA!“ pisalo je u jednom komentaru.

A što kaže stručnjak?

Newsweek koji je kontaktirao Amber, razgovarao je o uzicama za hodanje i s Anom Aznar, dječjom psihologinjom.

„Staviti dijete na uzicu prilično je kontroverzna tema“, rekla je psihologinja. „Pobornici uzice naglašavaju potrebu za sigurnošću, dok oni koji su protiv tvrde da djeca moraju imati slobodu kretanja. S moje točke gledišta, to je potpuno osobna odluka koja bi trebala ovisiti o specifičnim okolnostima. Kao i kod većine stvari u roditeljstvu, ne postoji točan ili pogrešan odgovor. Međutim, nešto što treba imati na umu kada odlučujemo hoćemo li koristiti uzicu ili ne je da moramo uravnotežiti dječju potrebu za istraživanjem i kretanjem sa sigurnošću.“

Dakle, ako dijete bude na uzici dok šeću prometnom cestom, a u parku smije trčati i istraživati, to bi bilo sasvim u redu. Iako naši krajevi nisu baš isti kao Amerika što se tiče gužvi i opasnosti, čini nam se da bi se i kod nas našlo situacija u kojima bi mnogi roditelji bili daleko mirniji s nekim ovakvim „krilima“.

Možda te zanima... Mama izgubila kći i počela paničariti. Tada se sjetila trika koji je vidjela na TikToku Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.