Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 13. listopada 2022.

Kako naučiti svoju djecu što trebaju napraviti ako se izgube

Foto: Shutterstock ; Što roditelji trebaju učiniti ako se dijete izgubi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako nitko ne želi zamisliti da mu se dijete izgubilo posebno na prometnom mjestu poput trgovačkog centra, parka, zoo i dalje je važno razmotriti tu mogućnost i pripremiti svoje dijete najbolje što možete.

Jedna od najvećih noćnih mora svakog roditelja je pomisao na to što bi oni učinili da ne mogu pronaći svoje dijete na prometnom ili napućenom javnom mjestu kao npr. ZOO, trgovački centar. No okrutna činjenica je da bi se to moglo dogoditi svakome od nas u tren oka. Ipak, koliko god to bilo zastrašujuće za vas, zamislite koliko bi moglo biti zastrašujuće za vaše dijete. Iz tog razloga, važno je da svoje dijete opremite vještinama koje su mu potrebne ako se izgubi ili odvoji od vas.

Možda te zanima... Sindrom zaboravljenog djeteta postoji i zašto se može dogoditi svakome Vrtić

Što dijete treba znati ako se izgubi?

Iako nitko ne želi zamisliti da mu se dijete izgubilo posebno na prometnom mjestu poput trgovačkog centra, parka, zoo i dalje je važno razmotriti tu mogućnost i pripremiti svoje dijete najbolje što možete. Na taj način, ako se slučajno izgube, znaju neke osnovne sigurnosne savjete o tome kako postupiti u toj situaciji.

Budite sigurni da vaša djeca znaju vaše ime jer se zna dogoditi da djeca zaborave ime roditelja s obzirom da vas uvijek zovu mama ili tata. "Naučite svoje dijete da zna broj vašeg mobitela", predlaže Susan Kennedy, viša voditeljica programa za pružanje pomoći i prevenciju u Nacionalnom centru za Nestalu i iskorištavanu djeca (NCMEC). "Na taj način, ako se izgube daleko od kuće odrasla im osoba može pomoći da vas nazovu. U idealnom slučaju, također ih naučite telefonske brojeve za još jednu ili dvije osobe za hitne slučajeve i njihovu kućnu adresu."

Ako ne mogu zapamtiti vaš broj ili adresu, možete diskretno zalijepiti naljepnicu unutar njihove nogavice ili napisati podatke na komad papira i staviti ga u džep prije nego što odete. Zatim podsjetite svoje dijete gdje se nalaze papir ili naljepnica prije nego što krenete na odredište kako bi znalo gdje je i moglo ga podijeliti sa sigurnom odraslom osobom ako se odvoji od vas.

Također biste trebali razgovarati sa svojim djetetom o tome koga zatražiti pomoć ako se izgubi. Prema Michaelu Droginu, službeniku za javno informiranje u policijskoj postaji Leesburg trebali biste se pobrinuti da vaše dijete zna pitati policajca, vatrogasca, zaštitara ili drugu odraslu osobu od povjerenja koja će im pomoći.

"Pitati za pomoć bilo koju od ovih osoba je korisno jer su one u mogućnosti pružiti pomoć ili pomoći u kontaktiranju roditelja", kažu policajac Drogin. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Što naučiti svoje dijete za slučaj da se izgubi?

Naglasite im da trebaju pokušati ostati što mirniji kada shvate da su izgubljeni. Mogu duboko udahnuti i zatim da vas krenu zvati što glasnije. Podsjetite ih da najvjerojatnije niste daleko i da ćete ih čuti. Također bi trebali reći da ostanu gdje jesu, a ne da vas odu tražiti. Uvjerite ih da ćete ih i vi tražiti, a ako budu trčkarali, bit ćete ih teže pronaći.

"Ako je vaše dijete na sigurnom mjestu, onda bi trebalo ostati gdje je jer će se roditelji vjerojatno vratiti njihovim stopama", kažu policajac Drogin.

Ako u blizini vide policajca, vatrogasca, zaštitara, čuvara parka ili djelatnika festivala, mogu ih zamoliti za pomoć. Ali ne bi trebali napustiti trgovački centar ili zabavni park u potrazi za vama. Isto tako, ako su na planinarskoj stazi s obitelji, trebaju ostati na stazi. Pobrinite se da znaju da ne skrenu s traga i lutaju šumom u potrazi za vama.

Što učiniti ako se vaše dijete izgubi?

Ako ste se slučajno odvojili od vašeg djeteta i ne vidite ga oko sebe, nemojte paničariti (naravno, lakše je reći nego učiniti). Brzo djelovanje i 'bistra' glava bit će vodilje u pronalasku vašeg djeteta.

Kontaktirajte upravu mjesta gdje se nalazite. Ako se nalazite na mjestima poput ZOO, muzej, trgovački centar ili slično kontaktirajte glavni ured objekta gdje se nalazite kako bi oni obavijestili svoje djelatnike i čuvare koji će pomoći u potrazi i putem razglasa informirati javnost koja će tada obratiti pažnju na uočavanje vašeg djeteta.

Nemojte da vam bude neugodno kontaktirati policiju. Vjerujte svojim instinktima i nemojte se u potpunosti oslanjati na djelatnike mjesta gdje ste bili kada se vaše dijete izgubilo čekajući da oni pozovu policiju. Nakon što ste letimično provjerili mjesto gdje se vaše dijete izgubilo, ne odgađajte i pozovite policiju.

Možda te zanima... Uznemirujuće: Mama se okrenula, dijete u sekundi otrčalo prema prometnom raskrižju Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.