Beba Razvoj u 1. godini 26. prosinca 2022.

Zašto se mališani penju po svemu i sve dodiruju?

Foto: Profimedia
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razvoj bebe možeš njegovati tako što ćeš mu puštati da se slobodno kreće, igra i istražuje u okruženjima sigurnim za djecu

Ako je tvoj dvogodišnjak mali majmunčić koji se penje gdje god je moguće, to je obećavajući znak da se dobro razvija i raste.

Radoznali i avanturistički

Ova aktivna avantura dio je procesa nazvanog propriocepcija. Propriocepcija je naš osjećaj tjelesne svjesnosti. Pomaže nam mapirati vlastita tijela i podučava nas gdje su dijelovi tijela i kako ih možemo koristiti za obavljanje različitih aktivnosti.

Podaci prikupljeni korištenjem naših mišića, tetiva, zglobova i kože pomažu u ovom mapiranju jer propriocepcija šalje poruke mozgu, pomažući da se živčani sustav učinkovito organizira i sve lijepo poveže. Kad smo djeca, postoji veliko kartografiranje koje je potrebno napraviti kako rastemo, razvijamo se i učimo koristiti svoje tijelo.

crtanje Možda te zanima... Kako potaknuti razvoj fine motorike kod djeteta? Vrtić

"Propriocepcija pomaže djetetu da postigne stanje budnosti kako bi se moglo usredotočiti i učiti", objašnjavaju stručnjaci iz Oxford Health-a.

Rano učenje

Ovaj proces propriocepcije zapravo počinje mnogo prije rođenja djeteta, kada bebe udaraju i kreću se po majčinoj utrobi. Ti su pokreti propriocepcija u djelovanju, pomažu djetetovom mozgu da počne razumijevati kako djeluju različiti dijelovi tijela, kako ih 'premještati', gdje se nalaze i kako djeluju s drugim dijelovima tijela.

Pretpostavlja se da i bebino štucanje u maternici igra svoju ulogu u ovom procesu mapiranja. Nakon što se dijete rodi, taj proces propriocepcije se nastavlja u vanjskom svijetu, preslikavajući svoje tijelo sa svim dodirom i svakim pokretom.

Možda te zanima... Što nam sve govore bebine oči i pokreti ruku? Beba

Bez obzira gura li beba ruke u usta, gladi maminu kožu tijekom hranjenja ili udara nogama u kolicima, svaki taj trenutak govori joj o tome kako njezino tijelo djeluje - i iznutra i izvana - i kako komunicira sa svijetom.

Važan posao

Kako se razvijaju njihove motoričke sposobnosti, tako raste i njihova znatiželja. Zbog te kombinacije dijete postaje puno mobilnije i u svom okruženju nastavlja prikupljati podatke o mapiranju nadograđujući kondiciju i dodatno pojačavajući njihov razvoj, ili kako volimo opisivati - penjati se na sve i svašta i dotaknuti svaku stvar. Razvoj bebe možeš njegovati tako što ćeš mu puštati da se slobodno kreće, igra i istražuje u okruženjima sigurnim za djecu. Nužno je ohrabriti ih da se osjećaju dovoljno samouvjerenima za istraživanje, a ne upozoravati ih na opasnost cijelo vrijeme.

7 načina kako pomoći djetetu da razvija motoriku i kreativnost

Propriocepcija na djelu

Odlične aktivnosti djeteta koje njeguju proprioceptivni razvoj uključuju:

Penjanje, igranje s plastelinom, puzanje, skakanje, trčanje, kotrljanje, dizanje, puhanje mjehurića, žvakanje, sisanje kroz slamku, zagrljaj, bacanje i hvatanje, balansiranje i udaranje lopte.

dječak igra plastelin Možda te zanima... Originalne ideje za pametnu igru s plastelinom Vrtić

Ponekad djetetove proprioceptivne sposobnosti i istraživanje mogu kasniti ili se razlikovati od spektra koji se očekuje za njihovu dob. Stručna terapija često može pomoći kad je to slučaj.

Osobito djeca sa senzornim poremećajem mogu imati koristi od ove vrste proprioceptivne igre. Ako si zabrinuta zbog razvoja djeteta, razgovaraj s liječnikom opće prakse ili pedijatrom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sofofom

    NOBODY KNOW WHEN PANDEMIC WILL END. GOVERNMENT SAY STAY HOME AND FOLLOW OUR RULE. DO WHAT WE SAY. EVERYONE LIVE IN COMPLETE TERROR. NOT OK TO VISIT FAMILY OR FRIENDS. NOT OK TO EAT AT RESTAURANT. LIFE WILL NOT BE NORMAL UNTIL 2023 OR MAYBE LONGER. BUT YOU MUST MAKE END MEET. LOGICAL TO WORK AT HOME NOW. CLICK THIS LINK HERE FOR MORE DETAIL =====>>>>>>... Www.earn75.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.