Vrtić 26. srpnja 2024.

Impetigo kod djece: Evo kako se liječi, te koji su uzroci i simptomi zarazne bolesti koja se naziva i 'slatke kraste'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Impetigo je bakterijska infekcija kože koju uzrokuje bakterija stafilokok ili streptokok, a dovodi do nastajanja malih gnojem ili tekućinom ispunjenih mjehura, nakon čijeg pucanja zaostaju zlatno-žute kraste. Dermatologinja, prof. dr. sc. Larisa Prpić Masssari u nastavku objašnjava što je impetigo, koji su uzroci impetiga, kako se prenosi, koliko traje impetigo i kako se liječi.

Posljednjih tjedan, dva na području Splita povećan je broj oboljelih od zarazne bolesti koja se naziva impetigo. U narodu se još pojavljuje i izraz slatke kraste, posebno zbog načina na koji se bolest manifestira - kraste koje se pojavljuju uglavnom po licu, ali i drugim dijelovima tijela. Dermatolozi kažu da se može povremeno dogoditi "mala epidemija" impetiga i to se upravo dogodilo na području Splita. 

Impetigo je vrlo zarazna infekcija kože koja uglavnom zahvaća dojenčad i djecu, ali i odrasle najčešće slabijeg imuniteta. Obično se pojavljuje kao čirevi na licu, ponajviše oko djetetova nosa i usta. Postoji veća vjerojatnost od razvijanja infekcije ako je koža već iritirana drugim kožnim problemima, kao što su ekcemi, ubodi insekata, posjekotine ili ogrebotine.

Možda te zanima... Šarlah je dječja bolest uzrokovana streptokokom. Kako ga prepoznati i na što treba paziti? Vrtić

Što je impetigo contagiosa i kako ga prepoznati?

Impetigo contagiosa je bakterijska infektivna bolest površinskog sloja kože koja se najčešće javlja u dječjoj dobi. Češća je u toplijim i vlažnijim klimatskim sredinama, te u uvjetima nižeg higijenskog standarda. Dermatologinja, prof. dr. sc. Larisa Prpić Massari iz Poliklinike 3DERM objašnjava koji je uzrok impetiga te koje sve bakterije mogu uzrokovati impetigo. "Impetigo mogu uzrokovati beta-hemolitički streptokok ili zlatni stafilokok, kao i oba uzročnika zajedno. Infekcija se najčešće prenosi kontaktom s bolesnom osobom, te autoinokulacijom s bolesne kože ili nosne sluznice." 

Impetigo kod djece: Koji su klinički znakovi i kakav je tijek bolesti?

Bolest se obično javlja na licu i to oko usta ili nosa, te na obrazima i čelu, ali se može javiti i na koži drugih dijelova tijela kao što su dorzumi šaka, podlaktice, trup i potkoljenice. Prezentira se u dva oblik: kao vezikulozni oblik koji je češće uzrokovan beta-hemolitičkim streptokokom ili bulozni oblik koji uzrokuje zlatni stafilokok.

Oba oblika započinju crvenilom određenog areala kože na kojem se pojavljuju gnojni mjehurići ili veći mjehuri do nekoliko centimetara u promjeru, čijim pucanjem ostaju vlažne erozije i žuto-zlatne kraste. Sušenjem i otpadanjem krasti dolazi do cijeljenja bez ožiljaka.

Kako izgleda impetigo

Impetigo se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, no najčešće se javlja u predjelu usta i nosa te oko stražnjice i na rukama.

 | Author: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kako se liječi impetigo?

U većini slučajeva dovoljna je lokalna terapija. Uz mehaničko otvaranje pokrova mjehura, te uklanjanje krusta antiseptičkim oblozima i dječjim uljem, kožne promjene se tretiraju antibiotskim kremama dva puta dnevno tijekom 7-10 dana.

U slučaju multiplih lezija, imunokompromitiranih bolesnika ili pojave impetigo nefritisa u terapiju se uvode i sustavni antibiotici kao kloksacilin, azitromicin ili cefalosporini, napominje dermatologinja prof. dr. sc. Prpić-Massari.

Koliko traje? 

Impetigo je većinom bolest blagog karaktera i dobre prognoze, koja uz terapiju traje 10-tak dana, dok spontana sanacija može nastupiti za 2 do 3 tjedna. Ozbiljna komplikacija impetiga je impetigo nefritis.

Nastaje u razdoblju od 18-21 dan poslije izbijanja promjena na koži. Stoga je potrebno učiniti pregled krvi- antistreptolizinski titar-AST-O, i urina na proteinuriju. U slučaju pojave temperature, bolova u leđima ili abdomenu, zimice ili tresavice, ili proteinurije u urinu, obavezno se javiti liječniku, napominje prof. dr. sc. Prpić Massari iz Poliklinike 3DERM.

Može li se dijete kupati u moru? 

Kod akutne faze impetiga preporučuje se izbjegavanje kupanja u moru zbog iritacije slanom vodom, ali čim se stanje kroz 7-10 dana terapije popravi te kraste otpadnu dijete može ići na more s time da treba pripaziti na izlaganje suncu radi opasnosti od nastanka postupalnih hiperpigmentacija na mjestu zacijeljenih lezija. 

Prof.dr.sc. Larisa Prpić Massari specijalist dermatovenerologije pri Klinici za dermatovenerologiju KBC Rijeka i u Poliklinici 3DERM Rijeka. Redoviti profesor i znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Član je Europske akademije dermatovenerologa, Internacionalnog udruženja dermatoskopičara, Europskog dermatoonkološkog društva, te član upravnog odbora Hrvatskog dermatovenerološkog društva. 

 

Urtikarija kod djece Možda te zanima... Urtikarija (koprivnjača) kod djece: Dermatologinja objašnjava uzroke, simptome i liječenje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.