Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. siječnja 2024.

WHO upozorava: Uznemirujući porast ospica u Europi

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je prošle godine došlo do "uznemirujućeg" porasta slučajeva ospica u Europi gdje ih ja zabilježeno trideset puta više nego godinu prije, prenosi BBC.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da su slučajevi u porastu te da su potrebne “hitne mjere” kako bi se spriječilo širenje.

Više od 30.000 ljudi je zaraženo u 2023., u usporedbi s 941 tijekom cijele 2022. godine. WHO vjeruje da je razlog to što je manje djece cijepljeno protiv bolesti tijekom pandemije covida.

mama, dijete, bolesno Možda te zanima... Kako prepoznati dječje zarazne bolesti i kako izgleda liječenje Vrtić

Regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge rekao je: “Vidjeli smo, u regiji, ne samo 30-erostruki porast slučajeva ospica, nego i gotovo 21.000 hospitalizacija i pet smrtnih slučajeva povezanih s ospicama. Ovo je zabrinjavajuće”.

“Cijepljenje je jedini način zaštite djece protiv ove potencijalno opasne bolesti”, naglasio je Kluge.

Ospice mogu biti ozbiljna bolest u bilo kojoj dobi.

Zatraženo je od svih zemalja u europskoj regiji da detektiraju ospice i odgovore brzo na njihovo širenje, uz davanje cjepiva većem broju ljudi.

Što su ospice?

Ospice su virusna bolest karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti, kao što su upale uha, upale pluća, febrilne konvulzije (grčenje uslijed vrućice), proljev ili upala mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica, koja se u razvijenim zemljama kreće 1 na 1000 oboljelih, dok u zemljama u razvoju doseže čak 1%.

Ospice Možda te zanima... Ospice kod djece: Kako ih prepoznati i liječiti? Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.