Vrtić 06. veljače 2023.

Streptokok A opet hara, mama podijelila srcedrapajuće fotografije da upozori na opasnost

Foto: Instagram, @tinyheartseducation
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neko smo vrijeme bili relativno mirni, ali brojke zaraženih streptokokom A opet rastu. A da to nije bezazlena bolest, te da nekad može biti vrlo opasna upozorila je jedna mama koja je podijelila uistinu srcedrapajuće fotografije svog sina…

Najprije smo imali veliki porast streptokoka A kod djece, pa se to primirilo, pa je porastao broj zaraženih među odraslima, a sad raste ponovno broj zaražene djece. Streptokok A može kod većine zaraženih, činjenica je, proći relativno lako, bez nekih dramatičnih posljedica, ali može, nažalost, biti i drukčije.

Možda te zanima... Streptokok A uzrokuje upalu grla, ali kako postane poguban za djecu? Školarci

Jedna je mama iz Velike Britanije podijelila javno fotografije svog sina koji je zbog infekcije izazvane streptokokom A već više od mjesec dana smješten u bolnici, a liječnici kažu da je pravo čudo da je uopće preživio. Između ostalog već mu je bilo stalo srce, a ovih su mu dana morali amputirati obje noge.

Maleni Ryan imao je visoku temperaturu još u prosincu. Ubrzo je postao potpuno letargičan, malaksao i dobio je osip koji nije blijedio pod pritiskom. Znajući da nešto nije u redu, mama ga je odmah odvela u bolnicu. Kod njega se tad javila sepsa, pa je pao u stanje septičnog šoka, javilo se i zatajenje organa, te ugrušci u krvi…

Kapa dolje mami na hrabrosti za objavljivanje fotografija koje su uistinu srcedrapajuće, te i je vrlo teško gledati. No, valja naglasiti da su ovakve situacije uistinu rijetke. Važno je to znati kako bi se skrenula pažnja na potencijalnu hitnu situaciju, te kako bi se na vrijeme reagiralo i spriječilo veće infekcije.

Kad se kod djeteta javi bol u grlu, važno je posjetiti liječnika jer roditelj ne može sam procijeniti radi li se o streptokoku. Osim toga, streptokok se dokazuje brisom grla, pa ako sumnjate da je dijete bilo izloženo streptokoku, na primjer u kolektivu, te se požali na bolno grlo, svakako bi bilo dobro napraviti bris.

Grupa A streptokoka je cijeli niz sasvim uobičajenih bakterija. Štoviše, mnogi od nas imaju ih u grlu i na koži, ali to ne dovodi do bolesti. No, streptokok A može uzrokovati cijeli niz infekcija, od kojih su neke slabije, neke ozbiljnije. To su uglavnom infekcije na koži, mekom tkivu i u respiratornom traktu. Streptokoki grupe A mogu uzrokovati upalu krajnika (tonzilitis), upalu ždrijela (faringitis), šarlah, impetigo i celulitis (bakterijsku infekciju kože i potkožnog tkiva).

Stručnjaci ističu da ove godine brojke jesu visoke, ali isto tako i da su brojke u porastu posljednjih 15-ak godina. No, naglašavaju da nije riječ o nikakvom novom i nepoznatom soju, nego tek većim brojkama zbog nešto manje društvenih kontakata protekle dvije godine. 

Možda te zanima... Šarlah je dječja bolest uzrokovana streptokokom. Kako ga prepoznati i na što treba paziti? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.