Školarci 01. veljače 2023.

Svrab ili šuga u splitskoj školi, epidemiolozi pozvali na oprez

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svrab ili šuga naziv je koji koristimo danas uglavnom u zezanciji ili uvećavajući svoju nelagodu zbog nekog jačeg svrbeža. No, pojava ove zaboravljene bolesti u jednoj splitskoj školi dala nam je do znanja da – nikad ne smijemo reći nikad. Evo o čemu se zapravo točno radi.

Posljednje razdoblje kad se nešto češće spominjao svrab ili šuga je razdoblje Domovinskog rata, ali ipak se od 2009. naovamo ta bolest spominje povremeno jer su brojke u blagom porastu. Tako su ovih dana roditelji djece jedne splitske škole upozoreni da se kod nekoliko učenika pojavila upravo ta zaboravljena bolest, te su dobili upute kako se ponašati i kako reagirati ako se pojavi sumnja kod njihove djece.

Što je zapravo svrab ili šuga

To je zarazna bolest kože, a karakterizira ju neugodan svrab, kao što naziv kaže, te promjene na koži u obliku crvenila. Ova se bolest lako prenosi s osobe na osobu dugotrajnim, izravnim fizičkim kontaktom, ali i odijevanjem odjeće zaražene osobe, te korištenjem posteljine ili ručnika zaražene osobe.

Možda te zanima... Šarlah je dječja bolest uzrokovana streptokokom. Kako ga prepoznati i na što treba paziti? Vrtić

Uzročnik ove bolesti je grinja, najčešće oku nevidljiva, a istovremeno vrlo dobro prilagođena parazitiranju na koži čovjeka. Ta se grinja naziva Sarcoptes scabiei var. hominis i ulazi u gornji sloj kože, gdje ženke liježu svoja jajašca. Samo nekoliko dana je potrebno za razvoj jajašaca u larve, te tako nastaju odrasli primjerci koji mogu nastanjivati kožu domaćina tri do četiri tjedna. Ako se svrab ne liječi, ženka ponovno liježe jajašca i sve kreće u novi krug.

Lakše je ne znati kako se to točno događa, istina? I sad te sve svrbi od same pomisli, jasno nam je. No, iako ti je prva pomisao da to nastaje kod osoba koje ne drže do svoje higijene, to nije baš istinito. Baš kao i kad se u kolektivu jave uši – dovoljno je biti u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, bez obzira na vlastitu higijenu.

Simptomi svraba ili šuge

Nije svaki svrbež odmah svrab, to je jasno. Važno je obratiti pažnju na sve simptome, te provjeriti i pojave na koži, a ne samo pojavu svrbeža. Evo koji su simptomi na koje trebaš obratiti pažnju, prema HZJZ-u:

  • Jak svrbež kože – povećava se noću i kad je koža izložena većoj toplini, a na mjestima na kojima se osoba češe javlja se osip.
  • Sitni kanalići na koži – to su sivkaste linije na koži, a najčešće se nalaze između prstiju šake, na ručnom zglobu, podlakticama, laktovima, pazuhu, donjem dijelu trbuha, unutarnjoj strani bedara, oko bradavica na grudima, na donjoj strani stražnjice.
  • Točkaste promjene – nalik na osip, a kod težih slučajeva mogu se javiti i bubuljice.
  • Dodatno – kod djece se promjene mogu javiti i na glavi, licu, vratu, dlanovima i tabanima. Osim tog, može doći i do sekundarne infekcije zbog grebanja kože.
  • Kako bi se dokazalo postojanje grinja u koži, odnosno kako bi se potvrdila dijagnoza svraba, treba uzeti uzorak kože, te se zatim u tom uzroku traže grinje, jajašca ili izmet.

Kako se liječi svrab ili šuga

Svrab valja liječiti iznutra, lijekovima, ali i izvana, a mora se voditi briga i o odjeći, ručnicima i posteljini. Skabicidi su lijekovi koji se propisuju u ovom slučaju, a postoji opcija i kontroverznog ivermektina, koji se ne propisuje djeci mlađoj od 6 godina. Što se tiče tretiranja kože izvana, propisuje se i pripravak koji se nanosi na kožu prije spavanja, a ispire se nakon 8-14 sati, i to je jednokratno, a može se ponoviti ako je potrebno. Mogu se uključiti antihistaminici i korstikosteroidi, ali sve će upute ionako dati liječnik, uzevši sve u obzir. Isto tako neophodno je liječiti sve članove kućanstva i spolne partnere. Kućne ljubimce ne treba liječiti.

No, osim lijekova i tretiranja kože, kao kod mnogih zaraznih bolesti, važno je pravilno postupiti i s ostalim potencijalnim predmetima koji mogu biti sredstvo prenošenja zaraze. Zato je važno:

  • Oprati svu odjeću, posteljinu i ručnike u vrućoj vodi – sve što je bilo u upotrebi posljednjih nekoliko dana, te sve to ponoviti nakon tjedan dana.
  • Usisati sve tepihe i presvučeni namještaj – nakon usisavanja baciti vrećice ili detaljno oprati usisavač, ako nije na vrećice.
  • Zatvoriti u plastične vreće predmete koji se ne mogu prati – na tjedan dana.

Ovo nije nikakva dramatična niti opasna zarazna bolest, ali je važno ozbiljno ju shvatiti jer je važno posvetiti se svakom aspektu liječenja kako se zaraza ne bi dodatno proširila. Važno je pratiti upute liječnika detaljno i držati se svih mjera prevencije daljnje zaraze.

Možda te zanima... Gripa je u punom zamahu i ne treba je olako shvaćati, a evo kako postupiti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.