Vrtić 31. ožujka 2022.

Urtikarija (koprivnjača) kod djece: Dermatologinja objašnjava uzroke, simptome i liječenje

Urtikarija kod djece
Foto: Shutterstock ;Urtikarija ili koprivnjača je heterogena skupina bolesti obilježena nastankom urtika na koži.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Urtikarija, poznata i kao koprivnjača, je kožna bolest obilježena pojavom urtikarijalnih lezija na koži. Dermatologinja prof. dr. sc. Marija Kaštelan iz Poliklinike 3DERM u nastavku objašnjava što je urtikarija, koji su uzroci urtikarije u dječjoj dobi te kako se liječi.

Urtikarija ili koprivnjača je kožna bolest obilježena pojavom ružičastih do crvenkastih uzdignutih promjena koje nazivamo urtike. Urtike svrbe te brzo nestaju. Pojavljuju se po cijeloj koži u različitom broju, a ponekad mogu biti i lokalizirane tj. smještene na ograničenom području. Urtikarija se može javiti uz angioedem (oteklinu rahlog veziva, najčešće na vjeđama, usnama, velikim zglobovima ili spolovilu). 

Urtikarija kod djece: Kako je prepoznati? 

Urtikarija se može javiti i u djece. Može biti praćena otokom kapaka ili usana. Urtike se javljaju u različitom broju, a veličina im varira od veličine zrna graška do veličine dlana, no mogu biti i veće, a to su tzv. gigantske urtike. Praćene su jakim svrbežom kože. "Svrbež je obično prvi znak urtikarije, a ubrzo se pojavljuju urtike―glatka, blago izdignuta područja koja su crvenija ili bljeđa od okolne kože i obično ostaju malena, promjera manjeg od 1 cm", objašnjava dermatologinja prof. Marija Kaštelan iz Poliklinike 3DERM.

Koji je najčešći uzrok urtikarije?

Različite tvari /alergeni mogu uzrokovati urtikariju poput hrane, lijekova, biljnih toksina, ujeda insekata i dr. Urtikarija može nastati djelovanjem imunoloških i neimunoloških mehanizama i pri tome se iz stanica oslobađaju medijatori poput histamina koji povećavaju propusnost malih krvnih žila i uzrokuju nakupljanje tekućine u koži, pojašnjava prof. Kaštelan.

Urtikarija često nastaje nakon unosa hrane ili lijeka, nakon injiciranja lijeka ili vakcina, a rjeđe kontaktom ili inhalacijom alergena. Najčešći uzročnici urtikarije iz hrane jesu: jaja, ribe, jagode, začini, konzervansi. Različiti fizikalni agensi poput topline, hladnoće, pritiska i napora također mogu uzrokovati urtikarije. To su tzv. fizikalne urtikarije. Ubodi osa, pčela, ugrizi mrava i drugih insekata također u pojedinaca mogu uzrokovati urtikariju.

Urtikarija kod djece - slike

Urtikarija kod djece | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Klasifikacija i vrste urtikarije (koprivnjače)

Prema duljini trajanja urtikarija se može podijeliti na akutnu (do šest tjedana) i kroničnu (dulje od šest tjedana), objašnjava dermatologinja Marija Kaštelan.

  • Akutna urtikarija

Akutna urtikarija traje najdulje 4-6 tjedana i najčešće je uzrokovana alergenima iz hrane. Radi se  primjerice o alergiji na jagode, ribe, rakove, orašaste plodove i dr. 

  • Kronična urtikarija

Kada urtikarija traje dulje od 6 tjedana riječ je o kroničnoj urtikariji koja se pojavljuje u oko 25% bolesnika.  Dok su za akutni oblik urtikarije češći uzroci hrana, konzervansi, lijekovi i ugrizi insekata, u 50 % kroničnih oblika urtikarije ne može se utvrditi uzrok.  Uzroci kronične urtikarije mogu biti i neke autoimmune bolesti poput sistemskog lupusa, gastrointestinalnih poremećaja ili pak bolesti štitnjače.

  • Idiopatska urtikarija

O idiopatskoj urtikariji govorimo kada na temelju anamneze i provedenih dijagnostičkih pretraga ne možemo utvrditi uzrok.  Primjerice, kod kronične urtikarije se čak u 60-75% slučajeva ne uspije pronaći uzrok, pa se radi o kroničnoj idiopatskoj urtikariji, pojašnjava dermatologinja prof. dr. sc. Marija Kaštelan. 

Urtikarija (koprivnjača) kod bebe: Koji je uzrok?

Urtikarija se može pojaviti i u najranijoj životnoj dobi, dakle i u beba, pojašnjava prof. Kaštelan. Najčešći uzrok su alergeni iz hrane. Ružičaste do crvene urtike mogu se pojaviti bilo gdje na koži, jako svrbe i tijekom dana mijenjaju mjesto na kojem se pojavljuju.

Urtikarija u trudnoći

Urtikarija se može javiti i u trudnoći. Međutim u trudnoći se češće pojavljuju urtikarijski plakovi i papule, bolest obilježena pojavom crvenih promjena, nepravilnog oblika, spljoštenih ili blago izdignutih koje jako svrbe. Promjene se prvo pojavljuju na trbuhu, zatim se šire na bedra, stražnjicu i ponekad na ruke. Osip se obično pojavljuje tijekom posljednjih 2 do 3 tjedna trudnoće, a ponekad tijekom posljednjih nekoliko dana. Nakon poroda nestaje i obično se ne javlja ponovno tijekom sljedećih trudnoća.

Urtikarija u trudnoći | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Liječenje urtikarije

Prva linija liječenja urtikarije u djece ista je kao i za odrasle. Profesorica Kaštelan naglašava da u liječenju urtikarije ponajprije treba ukloniti alergen, tj. hranu ili lijek koji je izazvao urtike, a potom se primjenjuju antihistaminici 1 do najviše 4 tablete dnevno.

U težim oblicima bolesti, kad je urtikarija proširena ili je istovremeno praćena otokom usana i kapaka, koriste se injekcije antihistaminika i kortikosteroida koje se primjenjuju intramuskularno ili intravenski. Kod bolesnika s kroničnom urtikarijom potrebne su redovite kontrole te praćenje svakih 3-6 mjeseci, radi procjene potrebe za nastavkom ili promjenom liječenja.

Prof.dr.sc. Marija Kaštelan primarijus i specijalist dermatovenerologije pri Klinici za dermatovenerologiju KBC Rijeka i u Poliklinici 3DERM Rijeka. Redoviti je profesor u trajnom zvanju i pročelnik Katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci. Voditelj je referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Član je Europske akademije dermatovenerologa te zamjenik predsjednika Hrvatskog dermatovenerološkog društva. 

 

Možda te zanima... Dermatolog savjetuje: Koliko često se bebe i mala djeca trebaju kupati? Native sadržaj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.