Roditelji Sretna mama 24. rujna 2017.

20 stvari koje radim s djecom i nikad neću požaliti

Foto: Thinkstock ;Kako odgojiti sretno dijete? Istraživanja kažu da je ovo najvažnija stvar koju trebamo pružiti djeci
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Rachel Marie napisala je zanimljiv popis od dvadeset točaka u kojem je navela što je njoj najvažnije prenijeti svojoj djeci

Spisateljica, blogerica i mama Rachel Marie Martin u svojim tekstovima opisuje majčinstvo i što sve prolazi kroz život. U dvadeset točaka opisala je što je njoj najvažnije u odgoju i što sve želi naučiti svoju djecu.

1. Ušuškati ih u krevet. Jednog dana oni će odrasti i više neću moći vratiti te trenutke. Reći im laku noć, pokriti ih i poljubiti njihove glavice prije spavanja pravi je dar. 

2. Govoriti im da ih volim. Počnite s ovim dok su još mali. "Volim te" su snažne dvije riječi koje su važne.  

3. Slušati njihove priče. Njihove priče uče me o njima i njihovim srcima i što sve vole. Na njihove priče gledam kao na priliku da naučim nešto više. I to je pravo slušanje, ne kada kao rastresena mama pokušavam otići na drugu temu kako bih riješila sve stvari s popisa.

Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka u odgoju djece koje većina roditelja radi Roditelji

4. Gledati ih u oči. Ništa više ne potvrđuje drugoj osobi da ju pozorno slušate nego kad ju gledate pažljivo u oči dok govori. To znači da sve što vam govori je vama jako važno. Želim da se moja djeca sjećaju vremena kada ih je njihova mama gledalau oči i smijala se. Za mene to često znači, zatvoriti laptop, ostaviti telefon, zaboraviti na popis stvari koji trebam napraviti i posvetiti se samo njima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Reći "da" kada je jednostavnije reći "ne". Postoji vrijeme kada znate da se trebate držati rasporeda, ali oni se žele pridružiti. Ili kada vam žele doći i krevet i spavati s vama. Ili kada sam jednostavno umorna da im poželim laku noć. Ili ispričati dodatnu priču. ili produžiti igranje. Riječ "da" je jako važna.

6. Pokazivati im nove stvari. Mogu djeci čitati o povijesti ili im pokazati povijest. U kolovozu, kada smo moja 12-godišnja kćer Grace bile u Meksiku bilo je to odlično iskustvo, pokazala sam joj ruševine Maya u Tulumi. Sada vam ne želim reći da odete u Meksiko, ali postoji stvari koje im možete pokazati. Radite eksperimente, gledajte u zvijezde. Idite u muzeje. Neka uče i vide svijet.

7. Učiti ih da kažu "molim" i "hvala". Nema potrebe za objašnjavanjem. Ljubaznost je važna. 

Možda te zanima... Tri stila roditeljstva koja djecu pretvaraju u narcisoidne osobe Vrtić

8. Pustiti ih da mi pomognu iako će sve duže trajati. Treba li mi više vremena ako svoju djecu učim kako oprati prozore? Treba. Isto je tako s pranjem rublja, kuhanjem, čišćenjem i ostalim stvarima. Ali oni moraju učiti - to su vještine za život. Učinila bih im štetu kada ih ne bih učila i pustila ih da mi pomažu.

9. Reći "ne" u nekim situacijama iako bi bilo puno jednostavnije reći "da". Neke filmove i serije moja djeca ne smiju gledati. Postoje knjige koje će kasnije čitati. iPODsi i računala dopušteni su samo do određene granice. Ponekad odgovor treba biti "ne" - iako će čini da bi odogovori trebali biti "da".

10. Smijanje s njima. Zabava s njima. Jednostavno želim da znaju da volim biti s njima. To je dio koji volim kod njih, ne samo biti s njima nego se i smijati.

11. Naučiti ih da poštuju rad. Želim da moja djeca znaju da je rad važan i da je važna radna etika - kad ideš gore i dolje i nemoj se žaliti - to je izvrsna disciplina. Moja djeca znaju kako složiti rublje, obrisati podove, složiti posuđe, počistiti svoje sobe, raspremiti svoje krevete. Nije mi žao kad ih učim koliko je rad važan.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

12. Uljuljati ih u san. Držati im glave i davati poljupce. Volim ih. Iako se nakon onih  dana kada me potpuno izlude pitam što to ja zapravo radim. Ti mali činovi ljubavi su važni trenutci u životu.

13. Reći im "oprosti". Zato što se moram suočiti s tim da nisam savršena. Radim greške. Zato trebaju čuti kako im govorim oprosti i da ih volim i da su mi važni. To znači da ću im ponekad reći "oprosti". 

14. Učiti ih da poštuju druge. Opet i opet. Želim da moja djeca poštuju druge. Da ih slušaju, da uče i da ne osuđuju. Ovo počinje sa mnom, učim ih tu vještinu i poštujem ih. Često to znači učiniti nešto dobro i biti milostiv. 

15. Ohrabriti ih da riskiraju. Ponekad je strah najveća zapreka. Djeca trebaju naučiti da pogledati strah u oči i učiniti nešto bez obzira na njega.

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili šest najvažnijih stvari u odgoju Vrtić

16. Ne držati se stalno svojih pogrešaka. Svaki dan je novi dan. Učiti iz prošlosti, ali ne držati se nje. Želim da prvo vide pozitivno, a ne sve negativno - često to znači da treba pustiti greške iz prošlosti. 

17. Želim da me vide kao uspješnu ženu. Ne želim da moja djeca odrastaju misleći da sam bila dobra mama, ali nesretna i bez radosti. Oni trebaju vidjeti moj uspjeh i interes za druge stvari te kako razvijam vlastitu kreativnost.

Možda te zanima... 6 savjeta kako potaknuti bolje ponašanje kod djece Vrtić

18. Učiti ih suosjećanju. Želim da vide svijet iza sebe i sebe. Želim da sudjeluju, da se brinu za druge i da se razvijaju. 

19. Pokazati im da materijalne stvari nisu važne. Ni stvari na policama. Odjeća koju nosimo. Ili otmjene rođendanske zabave. Ako su stvari važne, onda su odnosi izgubljeni. Najvažniji su odnosi, a stvari nakon toga. 

20. Pustiti ih da odrastu. To mora biti napravljeno. Tako pogledam unazad s nostalgijom, zagrlim sve danas i veselim se sutrašnjem danu. Uživati u trenucima u kojima smo blagoslovljeni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.