Vrtić Igre za djecu 28. srpnja 2018.

Treba li pogledati crtane filmove prije djece?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci savjetuju svim roditeljima da prvo pogledaju crtane filmove prije nego što puste djecu da ih gledaju

Djeca do pete godine u prosjeku provode 25 sati tjedno ispred televizora, što je zabrinjavajući podatak. Mnogi roditelji, smatraju da je sve u redu dok god dijete na televiziji gleda samo crtane filmove. No, za razliku od onih kojih se sjećaju starije generacije, radnje modernih crtaća ponekad uključuju bitke s mnogo krvi i borbe i mnogo agresivnih likova i situacija.

televizija televizor Možda te zanima... Do 7. godine dijete će provesti cijelu jednu godinu ispred ekrana Vrtić

Stručnjaci savjetuju svim roditeljima da prvo pogledaju crtane filmove i izbace nasilne i neprimjerene, prije nego što puste djecu da ih gledaju. I psiholozi ističu kako je važno objasniti djeci da su brojni likovi koji lete ili preživljavaju nemoguće nezgode samo bajka, jer čak i djeca između šeste i devete godine teško razlikuju maštu od stvarnosti. Neće se poistovjetiti sa vilenjacima, ali mogu poželjeti letjeti kao oni. dijete igranje igrica televizija mediji Možda te zanima... Naučite dijete kako razlikovati televiziju i stvarnost Vrtić

Ipak, stručnjaci ne preporučuju apsolutnu zabranu gledanja televizije jer se tako može stvoriti efekt "zabranjenog voća". Djeca će naći način da kod prijatelja ili susjeda gledaju crtiće, a roditelji tako gube kontrolu nad sadržajima koje njihovo dijete prati.

Roditelji će najlakše osigurati da djeca gledaju crtiće primjerene njihovom uzrastu ako odvoje malo vremena i sa djetetom pogledaju omiljeni crtani film. Također, djetetu ne treba dopustiti da previše gleda televiziju. Važno je da se odvoji vrijeme za gledanje televizije i vrijeme za igranje i rekreaciju.

mame bez predrasuda Možda te zanima... 'Tijekom igre gasimo televiziju' Roditelji

Američka akademija pedijatara preporučuje roditeljima da ograniče gledanje televizije na jedan do dva sata na dan za djecu stariju od dvije godine. To će potaknuti djecu da gledaju crtiće koji ih stvarno interesiraju, umjesto da jednu epizodu gledaju 15 puta. Po njima, djeca do druge godine uopće ne bi smjela gledati televiziju.

Važno je naučiti djecu pravim vrijednostima i stavovima koji se poštuju u obitelji. Tako mogu sami birati sadržaje na televiziji koji su u skladu s načelima kojima ih učite. Razgovarajte s djecom o crtićima koje vole gledati. Pitajte ih što im se točno sviđa u određenom crtanom filmu, a što ne. Ako postoji crtić koji ćete im zabraniti, objasnite im razloge za takav postupak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.